Parlament BiH: Potrebno unaprijediti stepen ljudskih prava

U Sarajevu je održana tematska sjednica Komisije za ljudska prava Parlamenta BiH na kojoj je zaključeno da je poštivanje međunarodnih preporuka iz oblasti ljudskih prava neophodno u procesu poštovanja ljudskih prava svake osobe.

Sjednica je održana povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, a u saradnji sa Ujedinjenim narodima (UN) u BiH.

Kako je pojašnjeno, ljudska prava spadaju u tematska načela ustavnog uređenja BiH i kompilacijom ove vrste omogućava se identifikacija ključnih smjerova za daljnje napore koji su usmjereni na rješavanje problema u oblasti ljudskih prava u BiH.

Obraćujući se prisutnima, predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Borislav Bojić istakao je da je u Izvještaju Evropske komisije o napretku BiH navedeno je da je postignut određeni napredak u rješavanju preporuka u pogledu zaštite ljudskih prava u BiH i prava manjina, ali i da je potrebno i značajnije unaprijediti strateški, pravni i institucionalni okvir i politike za poštivanje ljudskih prava.

Usvojiti strategiju iz oblasti ljudskih prava
“Naša zemlja u narednom razdoblju prvenstveno treba usvojiti cjelodržavnu strategiju u oblasti ljudskih prava i borbe protiv diskriminacije, uspostaviti harmoniziran, dosljedan, djelotvoran i besplatan sistem pravne pomoći u cijeloj državi, kao i revidirati Akcijski plan za Rome koji se odnosi na zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje i zdravstvenu zaštitu Roma, istakao je Bojić.

Kao ključne aktivnosti koje su navedene u Kompilacijama, a koje BiH treba ispuniti s ciljem zaštite ljudskih prava, Bojić je istakao ustavne reforme zasnovane na ljudskim pravima, daljnji razvoj i punu provedbu zakonodavstva za zabranu diskriminacije, te usklađivanje zakonodavstva i funkcionalnu institucionalnu infrastrukturu za ranjive i marginalizirane grupe.

Na skupu je navedeno i da u BiH treba provesti reforme u školstvu zasnovane na ljudskim pravima, ukinuti sistem segregacije djece u školama, boriti se protiv trgovine ljudima i nasilja u porodici, provesti mjere i aktivnosti na smanjenu siromaštva, promovirati i zaštiti prava Roma i drugih manjina, kao i efektivno pratiti napredak ekonomskih i socijalnih prava u BiH.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*