Filipini: Prisilne evakuacije pred dolazak tajfuna

Snažan tajfun “Nok-Ten” kreće se ka istoku Filipina i zvaničnici pokušavaju da na svaki način uvjere mještane da moraju napustiti svoje domove uprkos proslavi katoličkog Božića.

Lokalni zvaničnici su čak nudili pečene svinje da bi uvjerili mještane priobalnih sela da napuste kuće i odu u skloništa.

Međutim, Božić je najveći praznik na Filipinima što stvara dodatni problem zvaničnicima da mještanima skrenu pažnju na dolazeću oluju. Veliki broj ljudi odbio je da napusti svoje kuće zbog čega su vlasti morale da pribjegnu prisilnoj evakuaciji.

Maksimalni udari vjetra tajfuna dostižu brzinu i do 255 kilometara na sat i očekuje se da će večeras zahvatiti provinciju Katanduanes.

Predstavnici vlasti upozoravaju da tajfun prati jaka kiša, razorni udari vjetra i visoki talasi zbog čega je ugroženo stanovništvo u gusto naseljenim mjestima u ruralnim i urbanim dijelovima.

Meteorolozi predviđaju da će se tajfun kretati ka zapadu preko južnog dijela ostrva Luzon, te da će sutra proći blizu prijestonice Manile nakon čega će otući prema Južnokineskom moru.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*