Strasbourg: Evropski parlament danas bira novog predsjednika

Evropski parlament danas u Strasbourgu bira novog predsjednika, nakon što se dugogodišnja koalicija proevropskih stranaka srušila kao posljedica talasa euroskeptičnog populizma.

Njemački socijalista Martin Šulc odstupa sa mjesta predsjednika jer se namjerava vratiti u politički život u svojoj domovini.

Portal EurActiv, specijalizovan za praćenje Evropske unije, piše da se za ovu poziciju natječe sedam kandidata, ali da su u prvom planu dva Italijana i jedan Belgijanac.

Očekuje se da će pobijediti italijanski političar Antonio Tajani, nekadašnji portparol bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija.

Tajani, koji je od 2010. do 2014. bio na poziciji evropskog komesara za industriju, kandidat je stranke desnog centra, Evropske narodne stranke, najveće grupe u parlamentu.

Italijanski socijalist Đani Pitela takođe je jedan od glavnih kandidata.

Šanse za pobjedu belgijskog liberala Gija Verhovštata, pregovarača Evropskog parlamenta u pregovorima o Bregzitu, pale su nakon propalog pokušaja pripajanja italijanskoj stranci Pokret pet zvjezdica.

Pobjednik na ovim izborima biće na čelu Evropskog parlamenta u kritičnom trenutku kada ovo tijelo ima konačno odobrenje za dogovor o odlasku Velike Britanije iz Evropske unije, koji se očekuje 2019. godine, navodi portal EurActiv.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*