UKC Tuzla : Povećan broj pacijenata s lomovima zbog poledice

Na Klinici za ortopediju i traumatologiju Univerzitetsko kliničkog centra u Tuzli tokom protekla četiri dana znatno je povećan broj pacijenata s povredama uzrokovanim padovima zbog poledice.

Načelnik klinike dr. Alen Kamerić izjavio je za FENU da je od ponedjeljka do danas na ovoj klinici pregledano oko 600 pacijenata, što predstavlja znatno povećan priliv pacijenata. Oko 100 njih je došlo s određenim prijelomom.

Radi se uglavnom o prijelomu kuka i skočnog zgloba, a urađene su 62 repozicije, odnosno ručno namještanje koštanih ulomaka. Hospitalizirano je 35 pacijenata i potrebno je izvršiti hitne operativne zahvate.

Kamerić navodi da je do znatnog povećanja pacijenta, odnosno povreda, došlo uslijed snježnih padavina i niskih temperatura što je prouzrokovalo poledicu i time otežano kretanje.

Ističe da je povećan broj povrijeđenih, naročito starijih, što stvara problem jer to su ljudi narušenog općeg zdravstvenog stanja, a potrebni su operativni zahvati.

-Klinika za ortopediju i traumatologiju UKC-a Tuzla je puna, nema slobodnih mjesta, a za određene pacijente potrebno je izvršiti dodatne dijagnostičke procedure da bi se mogli izvršiti operativni zahvati, što također usložnjava situaciju – kaže dr. Kamerić.

Apeluje na građane, posebno starije dobi, da zbog poledice i niskih temperatura, smanje kretanje koliko god je to moguće, prenose Tuzlarije.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*