U Tuzli održano V kantonalno takmičenje iz informatike

U organizaciji Pedaškog zavoda TK i JUMS Elektrotehničke škole iz Tuzle, u subotu 01.04.2017.godineje održanokantonalno takmičenje iz informatike. Na ovom takmičenju učešća je uzelo 45 učenika iz svih gradova Tuzlanskog kantona.

Takmičenje je otvorenoprigodnim kulturno-umjetničkim programom koje su organizovali učenici škole domaćina. Prisutnima se obratio direktor škole Selmir Dadanović i savjetnik iz pedagoškog zavoda Josip Vojinić

koji je otvorio takmičenje.

Za vrijeme takmičenja organizovana je konferencija na temu “Iskustva i izazovi u podučavanju programiranja u srednjim školama”

Konferencija je otvorena video linkom putem kojeg se javio gosp. Predrag Pale sa FER Zagreb i prenio svoja iskustva u radu sastudentima, te ukazao na najčešće greške koje se prave u nižim nivoima obrazovanja iz informatike a posebno programiranja. Profesor Pale je predložio i neke konkretne programske alate koje bi nastavnici mogli koristiti da više zainteresuju i motiviraju učenike, nakon čega je uslijedila diskusija.

Stručni skup je svojim prisustvom uveličao gosp. Darko Jureković program menadžer Oracl Academy i  nadovezao se na izlaganje prof. Predraga.

Drugi videolink ostvaren je sa Varaždinom, prisutni su imali priliku upoznati se sa projektima gospođe Lidije Kralj koji promovišu nastavu informatike i uvođenje novih tehnologija u istu.

Svoja iskustva u nastavi programiranja prezentirali su profesori Elektrotehničke škole iz Tuzle Minina Horozić i Dejan Bojić zatim profesor Gimnazije “Meša Selimović” Tuzla prof Muhidin Fočić?.

Ovaj stručni skup za nastavnike su podržali profesori Fakulteta elektrotenike Tuzla doc.dr Edin Pjanić i doc.dr. Emir Mešković iznoseći svoja iskustva i određene prijedloge kako bi se unaprijedila nastava.

Na konferenciji su aktivno učestvoval i predstavnci IT kompanija Leftor gosp.Kristijan Smiljanić, InfoNet gosp.Edin Imširovi i Marvelsoft gosp.Slaven Ostojić.

Sponzori V takmičenja iz informatike su IPI Akademija i Oracle Academy.

Takmičenje iz informatike je specifično jer zahtijeva određene tehničke i organizacijske predpostavke. Predviđeno je od 1 do 3 učesnika po školi, u zavisnosti od broja odjeljenja škole i nastavnog plana i programa koje škole izučavaju.Takmičenje  je  organizovano po propozicijama Međunarodne olimpijade iz informatike. Takmičari rješavaju probleme u određenom programskom jeziku (C ili Pascal). Vremensko ograničenje za izradu programskih rješenja je 3 sata. Testiranje urađenih programa je automatizovano. Takmičar preko odgovarajućeg interfejsa pošalje sudiji programski kod preko instalisanog servera, koji prethodno može testirati u svom lokalnom okruženju (Dev-CPP, Free Pascal). Sudija kompajlira poslani programski kod i upoređuje, da li on zadavoljava predefinisane ulaze i izlaze. U slučaju da se izlaz takmičarevog programskog rješenja poklapa u potpunosti sa predefinisanim (tačnim) rješenjem, takmičar dobija bodove. U slučaju da takmičar nije tačno riješio problem, on može nastaviti sa rješavanjem, s  time što za svako slanje pogrešnog rješenja dobija penale na vrijeme za koje je eventualno riješio problem/e. To može uticati na konačni poredak na tabeli. Formiranje rang liste je također automatizovano.

 

 

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*