Završeno glasanje na historijskom referendumu koji je podijelio Turke

I dok sljedbenici predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana žele aktuelni parlamentarni sistem zamijeniti predsjedničkim, naglašavajući da će to donijeti modernizaciju države, opozicija strahuje od jačanja autoritarizma.

Ako bude izglasano proširenje ovlaštenja, predsjednik će na toj funkciji ostati do 2029. godine, piše BBC.

Današnje glasanje bacila je u sjenu smrti dvije osobe koje su upucane u blizini glasačkog mjesta na jugoistoku zemlje. Uzrok incidenta u provinciji Diyarbakir nije otkriven, ali se vjeruje da je došlo do svađe dvije grupe ljudi.

Oko 55 miliona Turaka ima mogućnost glasanja na 167.000 mjesta, a rezultati se očekuju već večeras.

Ankete pokazuju da bi glasovi “za” ipak mogli prevagnuti, a novinari Guardiana na ulicama turskih gradova susreli su i zagovarače jedne i druge opcije, s tim da protivnici ustavnih promjena uglavnom ne žele otkrivati svoja imena.

Erdogan je danas kazao kako je uvjeren da će ljudi izabrati “brži razvoj i korak naprijed” i da će na ovom glasanju promijeniti dosadašnji sistem vladanja. On ishod referenduma prati u Istanbulu.

Referendum bi mogao donijeti najveće promjene u sistemu uređenja republike od njenog osnivanja prije više od stoljeća. Ustavnim promjenama koje zagovara predsjednik bi, između ostalog, imenovao ministre i visoke javne zvaničnike, a pod njegovom kontrolom našla bi se sva državna birokratija.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*