Lijek protiv upale smanjuje rizik od srčanog udara

Rezultati studije, u kojoj je učestvovalo 10.000 pacijenata i 1.000 liječnika iz 39 zemalja, pokazuju da ovaj lijek može smanjiti rizik od razvoja raka pluća za 50 posto i spriječiti razvoj artritisa i gihta.

Upala je prirodan odgovor tijela na infekciju ili povredu, a naučnici već duže vrijeme smatraju da može imati značajnu ulogu u nastanku srčanog i moždanog udara. Ali ovo je prvo istraživanje koje je to potvrdilo.

“Prvi put smo uspjeli dokazati da smanjenje upale smanjuje i rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti”, rekao je voditelj studije Paul Ridker na predstavljanju rezultata istraživanja na kongresu Europskog kardiološkog društva koji je održan prošle sedmice u Barceloni.

Istakao je da ovaj način liječenja oboljelih može značajno poboljšati ishod liječenja za grupu visoko rizičnih pacijenata.

Lijek kanakinumab je antitijelo koje napada protein odbrambenog sistema interleukin-1 koji izaziva upalu ako ga ima previše u organizmu. Naučnici su otkrili da dodavanje ovog lijeka terapiji smanjuje rizik za ponavljanje srčanog udara za čak 24 posto.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*