Amerika obilježava godišnjicu najtežih terorističkih napada u istoriji

U Sjedinjenim Američkim Državama danas će biti obilježena 16. godišnjica terorističkih napada na Njujork i Pentagon u kojima je 11. septembra 2001. godine ubijeno skoro 3.000 ljudi.

Toga dana, rano ujutro, devetnaest terorista otelo je četiri putnička aviona. Dva Boinga završila su u kulama bliznakinjama Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku, jedan je oboren na zgradu Pentagona, a posljednji, četvrti avion, za koji se misli da je trebao biti iskorišten za napad u Vašingtonu, pao je u Pensilvaniji, zahvaljujući putnicima koji su se, svjesni toga šta se dešava, oduprli otmičarima.

Rušenje nebodera Svjetskog trgovinskog centra, šok i užas koji su potom uslijedili, uživo je pratio čitav svijet.

Jedanaesti septembar 2001. godine označio je novo poglavlje svjetske istorije, obilježeno terorizmom, strahom i masovnim stradanjem civila.

Odgovornost za terorističke napade u Njujorku i Pentagonu preuzela je Al Kaida, a njen vođa Osama bin Laden postao je najtraženiji terorist na svijetu.

Ni mjesec dana kasnije, 7. oktobra 2001. godine, američki predsjednik Džordž Buš mlađi (George W. Bush) uz pomoć saveznika pokrenuo je vojnu intervenciju u Afganistanu čime je započeo tzv. rat protiv terora. Intervencija, čiji je cilj bio poraziti talibanski režim, potrajala je narednih 13 godina, kada je proglašen i zvanični završetak borbenih operacija.

Osama bin Laden ubijen je u tajnoj akciji američkih komandosa u Pakistanu 2011. godine.

Rat protiv terora nastavljen je intervencijom u Iraku, zemlji koja je bez dokaza optužena da posjeduje oružje za masovno uništavanje. Operacija koja je počela marta 2003, formalno je završena u decembru 2011. godine, a kao rezultat imala je svrgavanje i smaknuće iračkog predsjednika Sadama Huseina i pad njegovog režima.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*