UN: Počelo potpisivanje sporazuma o zabrani nuklearnog oružja

Danas je u sjedištu Ujedinjenih naroda (UN) u Njujorku počelo potpisivanje prvog sporazuma o zabrani nuklearnog oružja koji su podržale 122 zemlje, ali nijedna od nuklearnih sila.

Prvi potpisnik je bio predsjednik Brazila Mišel Temer (Michel Temer), a danas se očekuje da sporazum potpiše 51 država.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Antonio Guterres) nazvao je taj pakt “važnim korakom ka univerzalnom cilju – svijetu bez nuklearnog oružja”.

NATO: Sporazum isključuje realnost i mogao bi biti štetan

Zvaničnici NATO-a osudili su sporazum UN-a o zabrani nuklearnog oružja, nazvavši ga nerealnim i upozorivši da bi UN time mogao ugroziti međunarodni odgovor na razvoj nuklearnog naoružanja Sjeverne Koreje.

Ovaj sporazum je odobren u julu, iako nijedna od devet zemalja koje posjeduju nuklearno oružje nije učestvovala u njegovom sastavljanju i glasanju o njemu, a zvaničnici tri zemlje (SAD, Velika Britanija i Francuska) su odmah kazali da nemaju nikakvu namjeru da ga potpišu, izvještava AFP.

Iz NATO-a su rekli da ovaj sporazum “isključuje realnost sve problematičnijeg međunarodnog sigurnosnog okruženja” pred sve većim prijetnjama, pogotovo iz Pjongjanga.

Nuklearne sile tvrde da njihovi arsenali služe kao preventivna mjera i da će ostati posvećene pristupu postepenog razoružanja koji je opisan u Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*