Zapadni Balkan ima iste ekonomske prioritete

Uoči Konferencije šefova vlada, ministara vanjskih poslova i ministara ekonomskih poslova o Zapadnom Balkanu koja se 28. augusta organizuje u glavnom gradu Savezne Republike Njemačke pod pokroviteljstvom njemačke kancelarke Angele Merkel predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarat će u Berlinu sa predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, javlja Anadolu Agency (AA).

Savezna kancelarka Angela Merkel će zajedno s ministrom privrede Sigmarom Gabrielom i ministrom vanjske politike Frankom-Walterom Steinmeierom primiti šefove Vlada, ministre vanjskih poslova i privrede šest država Zapadnog Balkana kao i Hrvatske i Slovenije.

Savezna kancelarka će, kako je najavljeno, na konferenciji 28. augusta oko 15,20 sati pozdraviti učesnike, šefove vlada iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

U nastavku će se održati radni sastanak.

Evropsku uniju će pred šefovima vlada zastupati predsjednik Evropske komisije José Manuel Barosso. Nakon toga će u okviru radne večere od 18,30 do 20,30 sati uslijediti plenarna sjednica.

Pred Konferenciju šefova vlada, ministara vanjskih poslova i ministara ekonomskih poslova o Zapadnom Balkanu neformalnom susretu četiri premijera regije koji je u ponedjeljak održan u Cavtatu, pored Dubrovnika, u Hrvatskoj definirni zajednički ciljevi ka stabilnosti i gospodarskom napretku regije kroz jačanje regionalne suradnje.

Na neformalnom susretu čiji je domaćin bio premijer Hrvatske Zoran Milanović, a kojem su prisustvovali i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, premijer Republike Albanije Edi Rama, Crne Gore Milo Đukanović naglašeno je da svi u regionu imaju iste prioritete, a projekt Jadransko-jonske autoceste je onaj koji može donijeti dosta dobroga regionu i njegovom uvezivanju sa Europom.

Osim učešća na Konferenciji šefova vlada, ministara vanjskih poslova i ministara ekonomskih poslova o Zapadnom Balkanu bit će upriličeno niz bilateralnih međusobnih susreta premijera iz regije Zapadnog Balkana, tako i sa zvaničnicima EU.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*