Snježna oluja u Hrvatskoj i Sloveniji: Haos u saobraćaju zbog klizavih puteva

Obilne snježne padavine prouzrokovale su velike poteškoće u Hrvatskoj i Sloveniji. Saobraćaj širom ovih zemalja je otežan i usporen, a prema prognozama meteorologa, hladni talas s olujnim snijegom zadržat će se nekoliko dana.
Hrvatski autoklub javlja kako se na autoputu A6 prema Zagrebu saobraća jednom trakom, dok je puteve u Istri, Primorju, Lici i Dalmaciji zabijelio snijeg zbog čega se vozači pozivaju na opreznu vožnju.
Zbog slijetanja autobusa kod Karlovca, u prekidu je saobraćaj na cesti D-36, javljaju hrvatski mediji. U ovoj nesreći povrijeđeno je šest osoba i svi su prevezeni u karlovačku bolnicu. Prema prvim informacijama, do slijetanja autobusa sa ceste došlo je zbog mokrog i klizavog kolovoza, prenosi Klix.ba.

Na Jadranu je danas vjetrovito uz jaki jugo, dok na sjeveru Hrvatske puše jaka bura s olujnim udarima.

Snijeg je prouzrkovao probleme i u glavnom gradu Slovenije. Kako prenose slovenski mediji, obustavljen je saobraćaj na putevima preko Korenskog sedla i Vršičkog prelaza, dok su na putevima preko Ljubelja i Jezerskog obavezni lanci.

Bijeli prekrivač koji se zadržava na putevima izazvao je više saobraćajnih nesreća i u Sloveniji. Jutros je blizu Ljubljane došlo do prevrtanja cisterne koja je prevozila tekući kisik zbog čega je saobraćaj bio obustavljen nekoliko sati, a nekoliko kuća u blizini je evakuirano.

Prema prognozama meteorologa, snijeg u Sloveniji i Hrvatskoj će padati još intenzivnije u poslijepodnevnim satima. Očekuje se kako bi do večeri na hrvatskim i slovenskim planinama moglo napadati 70 centimetara snijega, a u nizinama do 40 centimetara.

Vozači u ovim zemljama pozivaju se da na put ne kreću bez zimske opreme, a meteorolozi pozivaju stanovnike da ne putuju na planine zbog moguće opasnosti od lavina.

Hladni talas iz zemalja našeg okruženja donijet će snijeg i u Bosnu i Hercegovinu. Kako najavljuju bh. meteorolozi, u BiH se tokom vikenda očekuje snijeg i jak vjetar, a padavine bi se mogle nastaviti i početkom iduće sedmice.

 

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*