Tuzla: Bivšem direktoru Fortune sporazumom pet godina zatvora

Bivši direktor Fabrike obuće Fortuna iz Gračanice Safet Pjanić, sklopio je nagodbu sa Tužiteljstvom Tuzlanskog kantona prema kojoj je priznao krivicu prema optužnici za organizirani kriminal i pranje novca. Pjanić se nagodio za kaznu od pet godina zatvora i vraćanje 116.000 eura protupravno stečene imovine.

“Ono što je nas rukovodilo u ovom predmetu kad smo zaključili sporazume nije samo kazne na koje se neko osuđuje, nego i drugi aspekti, a to je prije svega efikasnost i ekonomičnost postupka a zatim naravno i određena imovinska korist koja se od takvih lica oduzima da bi na određeni način bila postignuta i ona svrha, ne samo specijalne, nego i generalne prevencije na druga lica da ne vrše takva krivična djela”, rekao je tužitelj Tužiteljstva TK Ćazim Serhatlić.

Istraga o kriminalu u Fortuni pokrenuta je u novembru 2016. godine dok je optužnica protiv sedam odogovornih osoba u Fortuni i firmama koje su osnovane kao firme kćerke podignuta u decembru prošle godine. Ranije su tri optužene osobe priznale krivicu i nagodile se sa Tužiteljstvom, dok je u toku sudski proces protiv Ibrahima Muharemovića, Bakira Pjanića i Muhameda Hadžića, bivšeg stečajnog upravnog upravnika Fortune.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*