BiH se priprema za proteste: Podrška „Ženama u crnom“ ispred Ambasade Srbije u Sarajevu

Udruženju „Žene u crnom“ iz Beograda, koje se bore za procesuiranje zločinaca tokom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, podrška ne prestaje dolaziti sa svih strana, a ona će u utorak biti upućena i sa mirnih protesta ispred Ambasade Srbije u Sarajevu, koje organiziraju čanovi Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Zbog suđenja bivšem portparolu MUP-a Srbije Radomiru Počuči „Žene u crnom“ do sada su pretrpjele niz uvreda i fizičkih napada. Sam Počuča je na svom Facebook profilu pozvao na linč „Žena u crnom“ zbog protesta “Pamtimo zločine na Kosovu”, koji su održani na Trgu Republike u Beogradu, 26. marta ove godine.

Sa protesta iz Sarajeva UDIK će pozvati premijera Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića u rješavanje pitanja „Žena u crnom“, kao i brojnih pitanja iz prošlosti koji su se vezivali za beogradsku organizaciju „Žene u crnom“, a dosadašnja vlast nije adekvatno reagovala.

Od marta mjeseca do danas, ZAVETNICI su protestovali pred sjedištem „Žena u crnom“, a potom su članice ovog udruženja napadnute 8. jula 2014. godine u Valjevu povodom obilježavanja genocida u Srebrenici, da bi 22. jula 2014. god. koordinatorica Staša Zajović bila napadnuta u Zemunu.

– Pitanje daljnjeg djelovanja ove nevladine organizacije je pitanje koliko Srbija želi „Žene u crnom“ u svome okruženje, ili pak još uvijek nije spremna da se odrekne svoje turobne prošlosti Miloševićeg režima – saopćeno je iz UDIK-a.

– Ovo je najbolji put da se premijer i predsjednik Republike Srbije distanciraju od prošlosti devedesetih te da stanu na stranu demokratije i pravog sistema zaštite jedne nevladine organizacije, jer danas su to „Žene u crnom“, a sutra će to biti bilo koja organizacija koja se bude bavila suočavanjem s prošlošću – naveli su iz UDIK-a dalje.

Protest podrške nevladinoj organizaciji „Žene u crnom“ u Sarajevu će biti održan 16. septembra od 10 do 10:30 sati, prenosi NAP.

(NAP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*