SAD: Nove sankcije Rusiji zbog trovanja Skripalja, Moskva odbcuje optužbe

Sjedinjene Američke Države će uvesti nove sankcije Rusiji, zbog navodnog nelegalnog korišćenja hemijskog oružja u pokušaju ubistva bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćeke u martu u Velikoj Britaniji, saopšteno je iz Stejt Departmenta.

Prema saopštenju, SAD su zvanično zaključile da je Rusija koristila nervni agens novičok, s ciljem trovanja Skripalja i njegove ćerke Julije, te zbog toga uvode sankcije Moskvi koje će stupiti na snagu 22. avgusta, prenosi AP.

Uprkos naporima američkog predsjednika Donalda Trampa (Donald Trump) da poboljša odnose sa Moskvom, Stejt Department je odlučio da Rusiji uvede nove sankcije, kojima će, kako prenosi AP, biti zabranjeno davanje licenci Rusiji za kupovinu brojnih američkih proizvoda koji imaju primjenu u oblasti bezbjednosti.

Međutim, ruske vlasti su negirale optužbe, optuživši Vašington da su njihove sankcije “drakonske”.

Iz ruske Ambasade u Vašingtonu su saopštili da SAD nemaju nikakve dokaze o upletenosti Rusije u ovaj incident.

Vlasti Velike Britanije optužile su Rusiju da stoji iza pokušaja ubistva Sergeja Skripalja i njegove kćerke, u engleskom gradu Solsberiju, 4. marta, ali je Kremlj odbacio optužbe.

Zbog ovog slučaja, došlo je do uzajamnog protjerivanja diplomata zapadnih zemalja i Rusije, u okviru kojeg su SAD protjerale 60 ruskih diplomata, optuživši ih da su špijuni, te su zatvorile ruski konzulat u Sijetlu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*