Veliki požar na Pelješcu, evakuirali sela i kampove

U jutarnjim satima buknuo je požar u mjestu Mokalo na Pelješcu, a vatrogascima koji su na terenu, u gašenju posao otežava jaka bura.

Požar na Pelješcu se razbuktao. Vatra je došla u blizinu sela Mokalo pa je izdana zapovijed za evakuaciju stanovnika Mokala u vilu Antonija u Postupu (40 osoba). Turisti iz dva obližnja kampa su evakuirani na igralište Orebić, izvijestili su iz DUZS-a.

Vatru trenutno gase vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Dubrovnik s 10 vatrogasaca i 4 vozila, JVP-i Dubrovačko primorje, Mljet i Dubrovački vatrogasci te DVD-i Orebić, Kuna, Putnikovići, Viganj, Korčula i Trpanj.

Sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Orebić, a članovi Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su po nalogu načelnika Stožera u stanju pripravnosti.

Podsjećamo da su ranije na teren bila upućena 2 kanadera, ali zbog loših meteoroloških uvjeta kanaderi nisu mogli djelovati pa su sletjeli u splitsku zračnu luku. Kanaderi će se vratiti na požarište ukoliko bura popusti, zaključuju iz DUZS-a.

Stjepan Simović, županijski vatrogasni zapovjednik kazao nam je ranije kako je požar oko 7 sati izbio u na samom ulazu u Orebić te je još uvijek aktivan. Požar je buknuo u blizini naseljenog mjesta, a iako su vatrogasci jutros uspješno obranili kuće, požar se naknadno razbuktao.

“Situacija je ozbiljna, vatra se približila kućama. Sve snage su na terenu, a kanaderi se ne mogu pridružiti gašenju zbog jake bure”, kazao nam je Simović te dodao da je požar aktivan i da se širi, a zbog jakog vjetra je gašenje otežano.

U gašenju sudjeluju vatrogasci s Korčule i iz Dubrovačkog primorja te državna intervencijska postrojba, a zatražili su i dodatnu pomoć. “Čeka nas dug dan i još duža noć”, kazao nam je Simović.

Iz DUZS-a su ranije izvijestili da zbog loši vremenskih uvjeta “kanaderi nisu mogli gasiti požar na Pelješcu te su sletjeli u splitsku zračnu luku”. “Ukoliko bura popusti, vratit će se na požarište, a trenutno na terenu djeluju vatrogasci iz lokalnih DVD-ova. Kuće u zaseoku Radošić nisu ugrožene”, izvijestili su iz DUZS-a.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*