Koalicija „Pod Lupom“: Izborni dan na većini izbornih mjesta započeo u skladu s Izbornim zakonom i propisima

Prema izvještaju od 10,00 sati  Koalicija Pod lupom izvještava javnost da je 98,7 % građanskih promatrača Koalicije na određenim biračkim mjestima i da im je omogućen nesmetan pristup.

Manje od 2% posmatrača nije omogućen pristup iz sljedećih razloga: nedozvoljavanje ulaska na biračko mjesto prije 7 h, problemi s akreditacijama i nedovoljna komunikacija između pojedinih Općinskih izbornih komisija i Centralne izborne komisije.Prema prvim izvještajima posmatrača, na 10,2 % biračkih mjesta nisu bili prisutni svi članovi biračkih odbora, od čega nešto manje u Republici Srpskoj (6,2 %).

Na 97,7 % biračkih mjesta glasački listići su ručno brojani a na 6,9 % biračkih mjesta primjećen je nedostatak pojedinog izbornog materijala. Što se tiče otvaranja biračkih mjesta na vrijeme, 67,5 % biračkih mjesta otvoreno je u 7 h, a 94,6% biračkih mjesta otvoreno je do 7:15, što pokazuje kvalitetnu tehničku pripremu biračkih odbora za izborni dan. Na 100% biračkih mjesta, glasačka kutija je pokazana kao prazna prije otvaranja biračkih mjesta.

Na temelju ovih rezultata zaključujemo da je izborni dan na većini izbornih mjesta započeo u skladu s Izbornim zakonom i propisima.

(FENA/RTV/)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*