Majk Pompeo: Nema direktnih dokaza da je princ Salman naredio ubistvo Kašogija

Državni sekretar SAD-a Majk Pompeo rekao je sinoć da, na osnovu obavještajnih podataka koje je vidio, nema direktnih dokaza koji saudijskog prestolonasljednika Mohameda bin Salmana povezuju sa ubistvom novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Turskoj.

Pompeo i sekretar za odbranu Džim Matis su o Kašogijevom ubistvu informirali senatore, koji su izrazili zabrinutost što direktorica CIA-e Đina Haspel nije prisustvovala brifingu, zatvorenom za javnost, prenio je Glas Amerike.

Matis je rekao senatorima da se “ključna” uloga Saudijske Arabije u održavanju stabilnosti na Bliskom istoku ne može odbaciti, čak i dok Sjedinjene Države traže da krivci za Kašogijevo ubistvo odgovaraju.

Prema izvještajima američkih medija, CIA je procijenila da je Salman naredio ubistvo saudijskog novinara. Rijad je odbacio te optužbe i za cijeli slučaj okrivio odmetnute agente. Slično je poručio i američki predsjednik Donald Tramp, koji je naglasio da je i dalje riječ o otvorenom pitanju.

Pompeo je rekao senatorima da bi “pogoršanje odnosa sa Saudijskom Arabijom bila ozbiljna greška za američku nacionalnu sigurnost i američke saveznike”.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*