EP o migrantskoj krizi u BiH

U Strazburu se održava plenarna sjednica Evropskog parlamenta na čijem je dnevnom redu jutros bila i migrantska kriza u Bosni i Hercegovini. Tokom rasprave je rečeno da naša zemlja nema kapacitete da odgovori na ovaj problem. Naglašeno je da će evropski partneri nastaviti pružati pomoć bh.vlastima, ali da i one moraju bolje odgovoriti na izazov migracija.
Tokom rasprave u Evropskom parlamentu dio eurozastupnika ponovo je kazao da bi pojačan dotok migranata mogao dovesti do radikalizacije i porasta ekstremizma u Bosni i Hercegovini. Neki od njih podsjetili su da je prije dva dana upravo Strazbur bio meta napada ekstremista

” Moguće je da se tu krije dimna zavjesa, te da među migrantima ima i boraca takozvane Islamske države koji nakon poraza ulaze i u BiH. Trebalo bi pomoći BiH da radi na istinskoj deradikalizaciji”, rekao je italijanski zastupnik Mario Borgezio (Mario Borghezio).
Eurozastupnica iz Hrvatske Marijana Petir ponovo je iznijela tezu da su u BiH ekstremizam i radikalizam u porastu, dok je izvjestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Kristijan Dan Preda (Cristian Dan Preda) rekao da se problem migranata dodatno politizira.

“Postoji problem s migrantima koji su došli do hrvatske granica, a cijela situacija se pokušava ispolitizirati. Jedna kolegica iz ekstremne desnice iz EU Parlamenta rekla je čak da Putinov čovjek u BiH može naći rješenje – to uopšte nema smisla”, rekao je Dan Preda.
Hrvatska se jutros našla na udaru snažnih kritika zbog postupanja prema migrantima i brojnih izvještaja da se prema njima koristi nasilje. Takvu politiku osudila je zastupnica iz Španije Marina Albiol Guzman.

“Moramo osuditi hrvatske vlasti. EU brani granice, kako nitko ne bi kročio na njenu teritoriju i upravo se zbog takve politike događaju ovakve stvari i zbog takve politike umiru hiljade osoba. Za to su odgovorni Evropska komisija, zemlje članice EU i zastupnici koji podržavaju takvu politiku.”

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*