Obilježavanje Dana RS

U Republici Srpskoj danas se obilježava 9. januar, Dan Republike Srpske. On se praznuje kao sekularni praznik odlukom NSRS. Prvobitna verzija Zakona o ovom prazniku osporena je od strane Ustavnog suda BiH zbog datuma kada se obilježava.
Centralnim ulicama Banjaluke bit će održan svečani defile u kojem će učestvovati više od 500 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i više od hiljadu pripadnika civilnog sektora.

Najavljene su brojne aktivnosti, svečana akademija te prijem za proslavu tog dana.

Obilježavanju Dana Republike Srpske, najavljeno je, prisustvovat će i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i nekoliko ministara.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je policija spremna, te izrazio nadu da će građani dostojanstveno obilježiti ovaj dan.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nije tražio da Oružane snage Bosne i Hercegovine učestvuju u obilježavanju 9. januara.

“Ne želim nikoga da moljakam, niti nešto drugo, niti da ponižavam te ljude iz Oružanih snaga. Dobro su došli na svakoj manifestaciji, veoma ih cijenim i bit ću s njima kada budemo obilježavali Božić u Kasarni ‘Kozara’ “, rekao je Dodik.

On je na osporavanja proslave 9. januara rekao da se neke realnosti moraju prihvatiti.

Podsjetimo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u novembru 2015. godine, postupajući po apelaciji koju je uložio tadašnji predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, proglasio neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske koji se odnosio na obilježavanje 9. januara – kao Dana Republike Srpske.

Narodnoj skupštini Republike Srpske tada je naloženo da u roku šest mjeseci od dostave ove odluke usaglasi sporni član Zakona sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u oktobru 2016. godine, na prijedlog vlade tog entiteta, Zakon o Danu Republike Srpske.

U članku 2. tog zakona stoji da se na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske 9. januar utvrđuje kao Dan Republike, koji se obilježava i praznuje kao sekularni praznik.

Članak 3. definiše da Vlada Republike Srpske svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja tog dana.

Obustava saobraćaja u više banjalučkih ulica
Saobraćaj će biti potpuno obustavljen od 7.00 časova pa dok bude neophodno u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića, od raskrsnice sa Bulevarom cara Dušana do raskrsnice sa Alejom Svetog Save, od 10.00 časova dok bude potrebno u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića, od raskrsnice sa Alejom Svetog Save do raskrsnice sa Ulicom olimpijskih pobjednika te u Ulici Mladena Stojanovića, od raskrsnice sa Ulicom olimpijskih pobjednika do raskrsnice sa Ulicom Trive Amelice.

Zabrana će biti na snazi od 10.00 časova dok bude potrebno i u Ulici olimpijskih pobjednika, od raskrsnice sa Gundulićevom ulicom do raskrsnice sa Ulicom 1. krajiškog korpusa, u Aleji Svetog Save, od raskrsnice sa Ulicom vladike Platona do raskrsnice sa Ulicom Kralja Petra Prvog Karađorđevića i u Ulici Vuka Karadžića, od raskrsnice sa Ulicom kralja Petra Prvog Karađorđevića do raskrsnice sa Vidovdanskom ulicom.

Radi bezbjednosti učesnika, na području Banjaluke bit će zabranjena upotreba dronova, bez posebnog odobrenja Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Saobraćaj će od 12.00 do 17.00 časova biti potpuno obustavljen u Aleji Svetog Save, od raskrsnice sa Gundulićevom ulicom do raskrsnice sa Bulevarom srpske vojske.

Na Trgu Krajine će od 15.00 časova do ponoći biti potpuno obustavljen saobraćaj u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića, od raskrsnice sa Ulicom Marije Bursać do raskrsnice sa Ulicom Milana Tepića.

U Banjaluci je danas zabranjen saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 3,5 tone, i to od 7.00 do 19.00 časova. Zabrana ne važi za teretna vozila hitnih i komunalnih službi i vozila akreditovana za organizaciju proslave Dana Republike Srpske.

Zabrana se neće odnositi na Bulevar vojvode Stepe Stepanovića, Bulevar vojvode Petra Bojovića, Bulevar srpske vojske, ulice – Knjaza Miloša, Branka Popovića i Manjačkih ustanika, te Omladinsku i Krajiških brigada.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*