Italija u recesiji

Italija je opet otišla u recesiju što je pojačalo zabrinutost za privredu eurozone i moguću eskalaciju nestabilnosti na tržištima obveznica koja je ranije opterećivala Evropsku uniju. Italijanska privreda, treća najveća u eurozoni, u četvrtom tromjesečju 2018. smanjila se za 0,2 posto, saopštila je statistička služba Italije.

Sa padom od 0,1 posto u prethodnom tromjesečju to znači da je Italija u tehničkoj recesiji, koja je definisana kao dva uzastopna tromjesečja smanjenja. Posljednji put Italija je bila u recesiji prije četiri godine. Italijanska recesija je jedan od razloga što je usporen rast u eurozoni u 2018, zajedno sa neizvjesnostima povezanim s Brexitom, trgovinskim sporom Kine i SAD i novim standardima emisije gasova automobila.

Privreda eurozone je u boljem stanju nego u mračnim danima dužničke krize koja je prijetila da razbije euro, ali i dalje zaostaje za privredom SAD koja bi trebalo da ima rast od oko tri posto u 2018. Zbog toga je nezaposlenost u eurozoni od 7,9 posto duplo veća od američkih četiri posto.

Privreda eurozone je u četvrtom tromjesečju imala slabašan rast od 0,2 posto, kao i u prethodnom kvartalu, pokazuju privremeni podaci koje je danas objavila evropska statistička služba. U cijeloj 2018. privreda eurozone je porasla 1,8 posto što je najslabije u posljednje četiri godine. To je i manje nego što se predviđalo prije godinu dana, kada se očekivao tek mali pad u odnosu na 2,4 posto 2017.

Italijanska prirede je gorući izvor brige prethodnih nekoliko mjeseci, djelimično zbog spora nove populističke vlade s Evropskom komisijom oko budžeta, što je podrilo povjerenje kompanija i podiglo Italiji troškove pozajmljivanja.

Vlada u Rimu, izabrana nakon razočaranja ekonomijom nakon godine pa i decenija tromog rasta, želi da poveća potrošnju kako bi podstakla privredu. Željela je da poveća socijalna izdvajanja i ukine penzionu reformu.

Tim planom Italija ne bi smanjila svog dug koji je s preko 130 posto BDP-a najveći u Evropi nakon Grčke.

Evropska komisija, i dalje sa sjećanjima na dužničku krizu zbog koje je bilo potrebno spasavati nekoliko zemalja, insistirala je da italijanska vlada obuzda svoje planove za potrošnju.

Italijanski premijer Giuseppe Conte nastojao je danas smanji značaj recesije i za nju okrivio spor SAD i Kine, za koji je rekao da je negativno uticao na italijanski izvoz.

“To je prolazni faktor”, rekao je Conte novinarima u Rimu.

Šef italijanske organizacije za zaštitu potrošača Massimilliano Dona rekao je da novi podaci postavljaju pitanje oko predviđanja vlade da će privreda u ovoj godini imati rast od jedan posto.

Italija nije jedini razlog za usporenje privrede eurozone u 2019. Njemačka, najveća evropska privreda, pretrpila je neočekivano smanjenje u trećem tromjesečju uglavnom usljed promjena u standardima za izduvne gasove što je omelo pridaju automobila. I neizvjesnost oko britanskog izlaska iz EU uticala je na raspoloženje, kao i strahovi za svjetsku trgovinu usljed rasta tenzija između SAD i Kine.

Drugi ekonomski pokazatelji ukazuju na dodatne slabosti na početku 2019. i većina ekonomista očekuje težak period ako se izvori neizvjesnosti ubrzo ne otklone.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*