Projekt unapređenja Sistema daljinskog grijanja Tuzla

Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Centralno grijanje d.d. Tuzla, učestvuju u novom EU Horizont 2020 projektu Upgrade DH, čiju realizaciju koordinira njemačka kompanija WIP Renewable Energies.

Partneri projekta, koji je zvanično počeo 01.maja 2018.godine, a trajat će 36 mjeseci, uz JP Elektroprivreda BiH i Centralno grijanje d.d. Tuzla su SIG SOLITES (Njemačka), AGFW – Njemačko udruženje toplinarskih kompanija, COWI (Danska), OPTIT (Italija), HERA (Italija), EuroHeat (Belgija), Mašinski fakultet Univerziteta u Zagrebu (Hrvatska), LDHA – Asocijacija kompanija daljinskih grijanja Litvanije i toplinarska kompanija STINKLAI (Litvanija).

Danas je planirana je posjeta tima Sistemu daljinskog grijanja Tuzla i preduzećima Centralnom grijanju d.d. Tuzla i Termoelektrani Tuzla. Predvidjeno je da se obavi pregled postrojenja oba preduzeća i upoznavanje svih članova tima sa procesom rada sistema zagrijavanja Grada Tuzla.

Projekat Upgrade DH se bavi poboljšanjem energetske efikasnosti postojećih sistema daljinskog grijanja u Evropi, pri čemu je jedan od ukupno 8 demonstracijskih slučajeva koji će se analizirati u okviru projekta i Sistem daljinskog grijanja Tuzla koji se snabdijeva toplinskom energijom iz TE Tuzla. Cilj projekta je da se za demo-slučajeve odabranih sistema daljinskog grijanja identificiraju adekvatne tehničke i organizacijske mjere na strani proizvodnje, distribucije i potrošnje toplinske energije, te da se kroz optimizacione i finansijske alate rangiraju potencijalne investicione mjere za poboljšanje energetske efikasnosti odabranih DH Sistema. Rezultati bi se potom multiplicirali na DH sisteme kompanija sljedbenica projekta u Evropi, koje su izrazile podršku projektu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*