Pronađena masovna grobnica na Igmanu

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), te istražiocima Instituta za nestale osobe (INO BiH), pronašli su posmrtne ostatke na planini Igman, za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama iz Donjih Hadžića.

Istražilac Tužilaštva BiH nalazi se na terenu na lokaciji Lokvice, u blizini Golog brda na planini Igman, opština Ilidža, gdje koordiniše aktivnosti ovlaštenih službenih osoba koje će učestvovati u procesu ekshumacije pronađenih posmrtnih ostataka.

Na lokalitetu se nalaze pripadnici FUCZ, MUP-a Kantona Sarajevo, INO BiH, ICMP-a u BiH, kao i ljekar sudske medicine, a očekuje se dolazak i predstavnika SIPA-e. Tokom procesa ekshumacije asistenciju pruža i Centar za uklanjanje mina BiH, jer se lokalitet nalazi u blizini miniranog područja.

Nakon ekshumacije, posmrtni ostaci biće predati na dalju sudsko-medicinku obradu, analizu i utvrđivanje identiteta putem DNK uzorka.

Lokacija masovne grobnice locirana je nakon dugotrajnih i višestrukih provjera, te drugih procesnih i zahtjevnih stručno-tehničkih radnji preduzetih na temelju naredbi i pod nadzorom Tužilaštva BiH, uz naredbe Suda BiH.

Prema inicijalnim informacijama, pretpostavlja se da je riječ o žrtvama bošnjačke nacionalnosti, sa područja mjesta Donji Hadžići, koji su nestali u ljeto 1992. godine, a za kojima se traga duži vremenski period, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*