Predstavljanje knjige „Klopka za Zeusa”

Iz štampe je ovih dana izašla knjiga – komedija u stihu i rimi „Klopka za Zeusa“ autora Borisa Balte. Izdavač je organizacija Magic Factory.

Knjiga “Klopka za Zeusa” sa ironijom i sarkazmom odnosi se prema društvenom sistemu, nemarnim političarim koji koriste vulgarni i pojednostavljeni jezik, indolentnosti naroda, kao i prema samom sebi koji je prije 19 godina shvatio u kakvom sistemu živi ali je i dalje ostao obitavati  u njemu. Zanimljivo je da je ovo djelo, iako napisano u autorovoj 22 godini, dakle prije 19 godina,  čini egzemplarom bosanskohercegovačke komedije u stihu i rimi i važna je književna i dramska pojava na našoj čitalačkoj sceni.

Ironija i sarkazam i groteska su osnovno oruđe u autorovom izražaju te u kombinaciji sa
v-efektom koji se očitava kroz cijelo dramsko djelo, čitatelju ne dozvoljava identifikaciju sa sa likovima, već mu stvara poziciju u situaciji te ga čini direktnim sudionikom dramske radnje.

Knjiga odiše BH humorom koji nosi svoju notu individualnosti, ali postoji i utjecaj britanskih serijala, poput Šljama (Bottom), Crne Guje (Black Adder), Monty Python, pa čak i filma “Smiješna strana istorije” (rečenica: It’s good to be King), ali ukomponovanih u Baltin orginalni bosanskohercegovački izražaj.

Promocija knjige „Klopka za Zeusa“ održat će se u četvrtak, 27. juna 2019. godine u 18,00 sati u Narodnom pozorištu Tuzla.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.