BiH je “sigurna država porijekla”, zahtjevi za azil će biti odbacivani u Njemačkoj

Bosna i Hercegovina je “sigurna država porijekla” te će budući zahtjevi za azil državljana BiH biti odbacivani u Njemačkoj kao neosnovani.

Kako je saopćeno iz njemačke ambasade u BiH, u Njemačkoj je 6. novembra stupio na snagu “Zakon o uvrštavanju drugih država kao sigurne države porijekla i za lakši pristup tržištu rada za tražitelje azila i strance sa ograničenim boravkom”.

Stoga će, između ostalog, i Bosna i Hercegovina po pitanju prava na azil biti uvrštena u kategoriju kao “sigurna država porijekla”, pošto u Bosni i Hercegovini nema prijetnje od državnog progona.

– Tako da će ubuduće zahtjevi za azil državljana Bosne i Hercegovine biti odbijeni kao “očito neosnovani”. Time će se postupak obrade zahtjeva za azil znatno ubrzati. Pretpostavku da je zahtjev “očito neosnovan”, podnosilac zahtjeva može u pojedinačnim slučajevima opovrgnuti ako dokaže da u njegovom slučaju prijeti državni progon. Istovremeno, novi zakon donosi sa sobom i olakšice za podnosioce zahtjeva za azil i strance sa ograničenim boravkom (Duldung) u Njemačkoj: Oni ubuduće smiju načelno raditi već poslije tri mjeseca (do sada: tek nakon devet mjeseci) – navodi se u saopćenju iz Ambasade Njemačke u BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.