Gradonačelnik Imamović sa predstavnicima organizaciije Hope and Home for Children

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, održao je, jučer  sastanak sa direktoricom  organizacije Hope and Home for Children, Anisijom Radenković, koordinatoricom tima Jasminom Zulfikarpašić i direktoricom JU Centar za socijalni rad Tuzla, Sonjom Brčinović.

Predstavnice organizacije Hope and Home for Children,  predstavile su saradnju svoje organizacije sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i povratak, centrima za socijalni rad u Tuzlanskom kantonu i JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja, te upoznale gradonačelnika sa dosadašnjim aktivnostima na transformaciji Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli. Direktorica Radenković istakla  je značaj hraniteljstva i objasnila da  se smještajem djece bez roditeljskog staranja u hraniteljske porodice umjesto u institucije, nastoji pružiti kvalitetna briga o djeci u porodičnom okruženju. Također je istakla da Tuzla ima najveći broj hraniteljskih porodica, što je za svaku pohvalu.

Organizacija Hope and Home for Children trenutno radi na projektu Mali porodični dom, što je i razlog posjete Gradu Tuzli. Mali porodični dom,  koji je  „obična kuća u običnoj ulici“, ponudio bi privremeni dom za maksimalno 12 djece o kojima bi se brinulo stručno osoblje. Gradonačelnik Imamović je pohvalio ovu inicijativi, te obećao je podršku u realizaciji ovog projekta, u skladu sa mogućnostima i nadležnostima  Grada Tuzla. Pored toga, gradonačelnik je istakao da su ovakvi projekti ipak kratkoročni, te da bi se u narednom periodu trebalo više energije uložiti u izmjenu legislative i omogućavanju brže i jednostavnije procedure za usvojenje, a sve u interesu djece i njihovog prava da odrastaju u  zdravom porodičnom okruženju.

Predstavnice organizacije Hope and Home for Children su se zahvalile na podršci, uz kontataciju da gradonačelnik odlično razumije stanje socijalne zaštite u našoj zemlji, pogotovo u vezi sa zaštitom djece bez roditeljskog staranja i njihovim potrebama, te da prihvataju preporuke za buduće aktivnosti, koje je istakao Imamović.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*