Larisa Cerić i Nikola Prce najbolji sportaši BiH u 2014.

Rukometaš Nikola Prce i džudistkinja Larisa Cerić najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2014. godinu, odlučio je stručni žiri Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji “Nezavisnih novina” i Radio-televizije BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Nikola Prce koji zbog povrede ligamenata skočnog zgloba nije bio u mogućnosti da lično primi nagradu, za priznanje koje je zaslužio odličnim igrama u dresu rukometne reprezentacije BiH i Pik Segeda, zahvalio se putem video poruke.

“Prije svega želio bih pozdraviti cijenjeni skup, kao i sve građane Bosne i Hercegovine, posebno naše vjerne navijače, koji nas nisu napuštali ni kada nam nije išlo najbolje. Velika mi je čast i jako mi je drago zbog ovog priznanja”, rekao je Prce.

Prce je u dvomeču baraža strašnom Islandu zatresao mrežu čak 18 puta, pa je s pravom uz selektora Dragana Markovića, proglašen za jednog od tvoraca velike rukometne senzacije. BiH je u Sarajevu slavila sa 33:32 uz 11 golova Prcea, a u revanšu u Rejkjaviku bilo je 29:29 uz njegovih sedam golova. Osim toga Prce je sa mađarskim klubom ove godine osvojio krunu pobjednika Kupa EHF.

Osim njega, Larisa Cerić je po četvrti put dobila priznanje za najbolju sportistkinju BiH. U nizu vrhunskih rezultata koje je ostvarila 2014. posebno mjesto u vitrinama zauzima srebro osvojeno na Evropskom seniorskom prvenstvu u Monpelijeu. Između ostalog, na evropskoj seniorskoj rang listi Cerićeva trenutno zauzima prvo mjesto.

“Želim da se zahvalim mojoj porodici, treneru Branislavu Crnogorcu, generalnom sekretaru Džudo saveza BiH Arijani Jahi, klupskim kolegama iz Nippona, Edukacijskom fakultetu u Travniku, te Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo”, kazala je Cerićeva osvajačica ovog priznanja iz 2009, 2010, 2013. i sada 2014.

Stručni žiri kojim je ovaj put predsjedavao velikan bh. i jugoslovenskog fudbala Faruk Hadžibegić odredio je dobitnike i u preostalih devet kategorija. Važno je napomenuti da je reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci po 13. put proglašena za najbolju ekipu u sportu za invalide.

Završna manifestacija koja je ove godine održana pod pokroviteljstvom Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH, uz partnerstvo Olimpijskog komiteta BiH i snažnu podršku Ministarstva civilnih poslova BiH.

Manifestacija proglašenja najboljih sportista direktno je putem TV-a prenosila BHT1, a u muzičkom dijelu manifestacije nastupila je Aida Mušanović.

(Vijesti.ba/Anadolija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*