Nakon pada broja novozaraženih u Španiji za 17 posto, vlast ublažila restrikcije

U Španiji je jučer zabilježen pad broja novozaraženih od 17 posto u odnosu na dan ranije. Prema najnovijim podacima u posljednja 24 sata zabilježen je 3.477 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Od 1. aprila kada su imali najveći broj novozaraženih (9.222) do danas taj broj je značajno opadao, a jučer su imali 4.167 novih slučajeva.

Iako su drugi u svijetu i prvi u Evropi po pogođenosti ovim virusom Vlada se ipak odlučila za ublažavanje donesenih mjera. Na svoje poslove se vraćaju oni koji ne mogu da rade od kuće, ali su kompanije koje nisu od velikog značaja i dalje pod restrikcijama, piše BBC.

U posljednja 24 sata umrlo je 517 osoba usljed zaraze koronavirusom što je manje nego jučer kada je umrlo 619 osoba. Broj oporavljenih tokom proteklog dana je 2.336 i još uvijek je manji od broja novih slučajeva zaraze.

Prema podacima španskog ministarstva zdravstva, Španija je do sada registrovala ukupno 169.496 osoba zaraženih koronavirusom. Od posljedica koronavirusa u ovoj je državi od početka epidemije preminulo 17.489 ljudi, a oporavilo ih se 64.727.

“Još smo daleko od pobjede, od trenutka kada će sve u našim životima biti dovedeno u normalu”, upozorio je premijer Pedro Sánchez tokom vikenda, te dodao “Svi smo željni izlaska na ulice … ali naša je želja još veća – da dobijemo rat i spriječimo povratak virusa”.

Odluka o ublažavanju mjera, odnosno ukidanju zabrane rada određenim kompanijama, donesena je nakon konsultacije Vlade sa komitetom stručnjaka objasnio je Sánchez danas i napomenuo da Španija ipak nije ušla u drugu fazu epidemije.

(Klix.ba)


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*