Završena sjednica Predstavničkog doma PS BiH

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama nije dobio entitesku podršku poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na današnjoj sjednici te je ovaj zakon upućen Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Poslanici su podržali Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH za 2013. godinu, a podržani su i zaključci Proširenog kolegija o organiziranju javne rasparve o Sutorini.

Kada je u pitanju razmatranje pritisaka na slobodu informiranja i slobodu medija u BiH, s posebnim osvrtom na policijski pretres i blokiranje redakcije portala klix.ba, usvojen je prijedlog Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) da se zatraži od Agencije za forenziku da ispita autentičnost snimka razgovora premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović o navodnoj kupovini glasova poslanika u Narodnoj skupštini RS-a kojeg je portal Klix.ba objavio.

Usvojen je i zaključak poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denisa Bećirovića kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku  30 dana dostavi informaciju o pritiscima i zastrašivanju medija u BiH.

Podršku je dobio i zaključak poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) Senada Šepića kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH i nadležne institucije da dva puta godišnje dostavljaju parlamentu BiH informacije o stanju slobode informiranja i slobode medija u BiH.

Poslanici su danas dali saglasnot za ratificiranje nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*