Tuzla: U utorak izložba slika s XXI. Međunarodne likovne kolonije Breške

Napretkovi dani kulture 2021. u Tuzli završavaju u utorak 9. veljače  izložbom slika nastalih na  Međunarodnoj  likovnoj koloniji Breške 2020. godine. Izložba će biti upriličena u Umjetničkoj galeriji Kristiana Krekovića u Franjevačkom samostanu u 19, 00 sati.

Likovna kolonija Breške prošle godine zbog pandemije korona virusa po prvi put nije bila međunarodnog karaktera. No to nije bio razlog da HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla ne nastavi kontinuitet i na ovoj XXI. likovnoj koloniji okupi trinaest umjetnika iz različitih krajeva  Bosne i Hercegovine.

Trinaest umjetnika, trinaest osobnosti, stvarali su svoja djela svatko po svom nadahnuću u dvorištu župne crkve i prelijepom krajoliku, uz miris lipa, spontane razgovore i druženje. Neki od njih su ekspresionistički izrazili svoje unutarnje porive, noćne more, snove, pa i maštu, dok su se drugi u potpunosti stopili s duhom neviđene ljepote prirode kojom su bili okruženi. Kroz svoja djela pokušali su dočarati, na sebi svojstven način, dio svoga doživljaja.

„U umjetničkim djelima, nadasve vješto odrađenim u različitim tehnikama i materijalima susrećemo bogatsvo raznolikosti. Od pastelnih nijansi koje se harmonično prožimaju platnom, uglačanih sjajnih ploha protkanih šarenim nitima, ekspresivnih poteza, šarenih, snažnih linija, pa sve do tamnih, dinamičnih, pastuoznih nanosa koji se sukobljavaju i stvaraju apstrahiranu ili pak figuralnu kompoziciju ovoga nam teškog i surovog društva. Cijeli opus bježi od jednoličnosti umjetničkog stvaranja, ističući maštu pojedinca, unutarnje stanje umjetnika te njegovo intimno sjedinjenje s prirodom“, istaknula je akademska slikarica kristina Livančić, sudionica XXI. Likovne kolonije Breške.

Treba istaknuti da istinski vjerovati i živjeti umjetnost u današnjem društvu nije baš jednostavno. Sam sustav teško funkcionira, no to je nekima dovoljno da crpe ideje za svoja umjetnička djela.

„Umjetnici možda ponekad posustanu, ali nikada ne odustanu od sebe, svojih ciljeva. U potpunosti daju sebe za ono u što vjeruju. Oni žive tu svoju vjeru,  ljubav prema stvaranju i prema umjetnosti. Na taj način ju i dijele. Jer što je umjetnost ako ju skrivaju i zadrže samo za sebe? Budući je svaki umjetnik priča za sebe, ako bi se ti osjećaji skrivali, sakupljali dobili bismo nešto nalik Pandorinoj kutiji. Umjetnost dobiva svoj potpuni smisao tek onda kad se dijeli, kad dopre do drugoga, kad pojedinac ili masa prepoznaju ono što je umjetnik htio prikazati svojim umjetničkim djelom. U trenutku kad to promatrač uspije, ušao je u dubinu umjetnikove duše, dotaknuo njegove najintimije osjećaje i povezao se s njim kroz umjetničko djelo. Tek tad umjetnost ima svoj potpuni smisao. Ona oživljava i nastavlja svoj put i kroz promatrača, a ne samo kroz djelo“, napisala je Kristina Livančić opisujući svoje dojmove o Likovnoj koloniji Breške.

Predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla Ivica Kovačević izrazio je zadovoljstvo što je, unatoč okolnostima, prošle godine održana  Kolonija.

„U vrijeme kada se malo toga događalo na kulturnoj sceni, uspjeli smo zadržati kontinuitet rada i susreta na Breškama. Prošle je godine na Koloniji sudjelovalo trinaest umjetnika iz BiH. Iza njih su ostala 23 djela koje će tuzlanska publika sutra moći pogledati u Umjetničkoj galeriji Kristian Kreković. Mi u tuzlanskome Napretku smo ponosni na našu Koloniju i ona predstavlja veliko bogatstvo za kulturni život grada i regije. Kao takva prepoznata je i od strane Grada i od strane Kantona, ali i na razini cijeloga Napretka. U ovoj godini, također, planiramo pripremiti i jednu veliku retrospektivnu izložbu djela sa prvih dvadeset kolonija, a ubrzo započinjemo i s pripremama za novu, dvadeset drugu koloniju krajem šestog mjeseca“, istaknuo je Kovačević.

Sudionici XXI. Međunarodne likovne kolonije Breške bili su: Nelisa Baždar (Sarajevo), Admira Bradarić (Maglaj), Senaid Buljubašić (Srebrenik), Zoran Dragičević (Brčko), Dragana Grašar (Modriča), Merima Ibrišimović (Tuzla), Vinko Lamešić (Tuzla), Kristina Livančić (Vitez), Merima Turbić Mahmutović (Tuzla), Aleksandar Marković (Innsbruck), Merima Pirija (Konjic), Ira Skopljak (Sarajevo) i Marina Trogrlić (Tuzla). Umjetnici su iza sebe ostavili dvadesetčetiri djela različite tematike rađena različitim slikarskim tehnikama.

(Izvor: hrvatskiglasnik.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*