Fudbal: Preminuo Aca Miličić, legendarni bek Slobode iz Tuzle

Ljubitelji fudbala sa žalošću su primili vijesti da je u 75. godini života preminuo legendarni bek Slobode Aleksandar Miličić. Rođeni Šapčanin je živio za fudbal, a sudbina je htjela da njegovo beživotno smrznuto tijelo bude pronađeno kraj stadiona tamošnje Mačve.

Čuveni “Aco” je ostavio neizbrisiv trag u dresu tuzlanskog kluba čiji je dres oblačio na više od 450 utakmica i bio strijelac tri pogotka. Kasnije je bio i trener u klubu.

Na Tušanj je stigao 1969. godine, baš kada je Sloboda izborila plasman u Prvu ligu, elitni rang u kojem će tuzlanski klub nastupati sve do raspada Jugoslavije. Već u prvoj sezoni odigrao je 33 utakmice (od 34 meča) i dao veliki doprinos osvajanju devetog mjesta.

Malo po malo se Sloboda, sa Miličićem u timu, probijala u vrh jugoslovenskog fudbala, a “Aco” je bio akter najvećih pobjeda kluba s “Tušnja”. Tako se u sezoni 1975-76 pamti trijumf nad Crvenom Zvezdom (3:1) na Marakani 8. maja 1976.

Miličić je bio član i ekipe koja je u narednoj sezoni (1976-77) ostvarila najveći uspjeh u historiji Slobode: Treće mjesto u Prvenstvu Jugoslavije i plasman u Kup UEFA.

(RTV7/RTVTK)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*