Održan sastanak Savjetodavnog panel programa EU za oporavak od poplava

Na drugom sastanku Savjetodavnog panel programa Evropske unije za oporavak od poplava, održanom danas u Sarajevu, razmatran je napredak u naporima za oporavak od poplava u Bosni i Hercegovini, razmijenjene su informacije o dosadašnjim rezultatima, a razgovaralo se i o budućim prioritetima.

Posebno su istaknuti sanacija stambenih jedinica, ažuriranje procjene štete, jačanje zaštite od poplava i nastavak efikasne koordinacije.

Uz podršku EU programa za oporavak od poplava, do 4. februara ove godine sanirano je 1.170 domova, a radovi na sanaciji dodatnog 171 doma  su u toku. Osim toga, sanirano je 78 javnih objekata, radovi na 26 javnih objekata su u toku, a također je sanirano i 37 objekata komunalne infrastrukture, dok su radovi na 42 objekta iste namjene u toku.

Isplate bespovratnih sredstava za svih 56 odabranih malih i srednjih preduzeća u iznosu od 1,47 miliona eura su završene, što će pomoći u zadržavanju i generiranju više od 1.800 radnih mjesta.

– EU smatra da je koordinacija i saradnja s relevantnim vlastima u BiH od presudne važnosti u upravljanju naporima EU za oporavak od poplava, kao i u usmjeravanju te pomoći – kazao je nakon sastanka šef Sekcije Operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH Massimo Mina.

Izrazio je zadovoljstvo zbog “vidljivih i opipljivih rezultata na terenu”, ali, kako kaže, jasno je da su potrebni daljnji održivi napori u ključnim područjima, kao što su sanacija stambenih jedinica i normalizacija životnih uslova kako bi se pomoglo onima kojima je to najpotrebnije.

Također je istakao značaj bliske saradnje u vezi s jačanjem otpornosti od poplava kako bi lokalne zajednice bile sigurne od budućih poplava, “posebno u kontekstu 25 miliona eura bespovratnih sredstava koje je EU izdvojila za BiH u ovoj oblasti.”

Savjetodavni panel je ključna komponentna upravne strukture EU programa za oporavak od poplava.

Sastoji se od ključnih institucija BiH koje su odgovorne za napore u oporavku od poplava na državnom, entitetskom i nivou Brčko Distrikta BiH, kao i predstavnika Delegacije EU u BiH u, svojstvu donatora, i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), u svojstvu partnera u implementaciji programa, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*