Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar, obilježava se širom svijeta. Prvi put je ustanovljen 25. novembra 1981. godine u Bogoti, u znak sećanja na sestre Mirabel koje su brutalno ubijene u Dominikanskoj Republici 1960. godine.

Datum su prihvatile Ujedinjene nacije 1990. godine, kada je službeno potvrđen kao “međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama”.

Na taj dan Ujedinjene nacije, vlade i humanitarne organizacije širom svijeta pozivaju sve društvene aktere da se uključe u aktivnost čiji je cilj da se spreči nasilje nad ženama.

Postoje razni oblici nasilja nad ženama, uključujući tjelesno, psihičko, spolno i ekonomsko nasilje, a procjenjuje se da svaka treća žena u svijetu trpi neki oblik nasilja i to najčešće od osobe iz svoje najbliže okoline, najčešće partnera.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 38 % ubistava  žena su počinili njihovi partneri. Nasilje nad ženama je prepoznato kao globalni javnozdravstveni problem, te se o njemu posljednjih godina provode brojna istraživanja, a značajni napori se ulažu i u prevenciju.

Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama  nastoji se sepodići svijest i senzibilizirati javnost na ovaj problem kao oblik neprihvatljivog društvenog ponašanja. O problemu nasilja nad ženama treba javno govoriti, a društvo i institucije koje se bave ovim problemom treba potaknuti na međusobnu bolju suradnju i aktivnosti da bi svima osigurali život bez nasilja i diskriminacije.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*