Saudijska Arabija pozdravlja privremeni prekid vatre u Jemenu

Saudijska Arabija je u subotu pozdravila sporazum postignut između jemenskih strana o proglašenju primirja na dva mjeseca, počevši od početka ramazana, muslimanskog mjeseca posta, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo vanjskih poslova je u saopćenju navelo da podržava objavu o primirju specijalnog izaslanika Ujedinjenih naroda za Jemen Hansa Grundberga, kojim će biti zaustavljeni “svi oblici vojnih operacija unutar Jemena i na saudijsko-jemenskim granicama”.

Saudijsko ministarstvo pohvalilo je Grundbergove napore u postizanju primirja, za koji je rečeno da je u skladu sa saudijskom inicijativom objavljenom u martu 2021. godine “da se okonča jemenska kriza kako bi se postiglo sveobuhvatno političko rješenje”.

Ujedinjene nacije (UN) objavile su u petak da su se strane u Jemenu dogovorile o dvomjesečnom prekidu vatre i da će primirje stupiti na snagu 2. aprila u 19 sati po lokalnom vremenu.

Hans Grundberg, specijalni izaslanik UN-a za Jemen, objavio je da su se jemenska vlada i Husi složili da prekinu zračne, kopnene i pomorske operacije.

Navodeći da će prekid vatre u Jemenu stupiti na snagu 2. aprila u 19 sati po lokalnom vremenu, Grundberg je kazao da su se strane dogovorile i o ulasku brodova za gorivo u luke Hudeyda i komercijalnim letovima s aerodroma Sanaa do ranije utvrđenih lokacija u regionu.

Grundberg je još kazao da bi prekid vatre mogao biti ponovo obnovljen nakon dvomjesečnog perioda uz saglasnost strana.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), u Jemenu, gdje vlada jedna od najgorih humanitarnih kriza u svijetu, između 22 i 30 miliona stanovnika treba pomoć i zaštitu. Više od 233.000 ljudi poginulo je u sukobima koji traju sedam godina.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*