Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković sastao se s lordom (Tariqom) Ahmadom od Wimbledona

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se u okviru sudjelovanja na 21. Doha Forumu sa lordom (Tariqom) Ahmadom od Wimbledona, specijalnim predstavnikom premijera za sprečavanje seksualnog nasilja u sukobima i državnim ministrom Ujedinjenog Kraljevstva za Bliski Istok, sjevernu Afriku, južnu Aziju i Ujedinjene narode u Uredu za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH

Na sastanku je istaknuto da Bosna i Hercegovina i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju dobre i prijateljske odnose koji se ogledaju kroz intenzivan politički dijalog i sadržajnu suradnju u brojnim oblastima.

Razgovarano je o nizu tema od zajedničkog interesa te su razmijenjena mišljenja o aktualnim geopolitičkim i ekonomskim pitanjima.

Ministar Konaković je naglasio da je potpora Ujedinjenog Kraljevstva reformskim i integracijskim procesima u Bosni i Hercegovini iznimno važna te da naša zemlja cijeni snažnu predanost Ujedinjenog Kraljevstva kad je riječ o nastavku pružanja političke, ekonomske i sigurnosne pomoći i podrške Bosni i Hercegovini.

Lord Ahmad je ponovio neupitnu potporu Ujedinjenog Kraljevstva teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, kao i reformskom procesu na evropskom putu. Zahvalio je za potporu Bosne i Hercegovine inicijativi Ujedinjenog Kraljevstva „Call to Action“, koja je pokrenuta u cilju osiguranja prava i dobrobiti djece rođene nakon seksualnog nasilja u sukobu.

Na sastanku je bilo riječi i o ugovornim odnosima i odbrambenoj suradnji. Ministar Konaković je pohvalio napore i vođstvo lorda Ahmada od Wimbledona i Ujedinjenog Kraljevstva u Globalnoj inicijativi za prevenciju seksualnog nasilja u sukobima (PSVI), koju BiH u potpunosti podržava.

U bh. izaslanstvu, sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u Državi Katar Semir Halilović.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*