Sva djeca obuhvaćena obaveznim predškolskim odgojem i obrazovanjem u TK

Povodom ostvarenja značajnog napretka u osiguravanja uslova za ispunjavanje obaveza iz krovnog Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju BiH, kojim se predviđa da svako dijete u godini prije polaska u školu pohađa obavezno predškolsko obrazovanje kao i Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju Tuzlanskog kantona kojim je precizirano da će se „Potpuni obuhvat obaveznim predškolskim odgojem i obrazovanjem za djecu u godini prije polaska u osnovnu školu potpuno implementirati pedagoške 2014/15 godine“, u četvrtak, 11.06. u OŠ “Solina” u Tuzli,sa početkom u 11h,održat će se konferencija za medije.

Projekat “Obrazovanje po mjeri djeteta u TK – BiH na putu ka EU” koji implementira organizacija Save the Children, u partnerstvu sa Ministarstvom obrazovanja, kulture i sporta TK i Pedagoškim zavodom TK, omogućio je da se u svih 12 općinau Tuzlanskom kantonu, i u Gradu Tuzla, osigura infrastruktura za podršku unapređenju ranog rasta i razvojai provedbu Obaveznog vida predškolskog odgoja i obrazovanja, te da se obuhvate sva djecakoja se upisuju u osnovnu školu u septembru 2015. godine. Ovim 100%-tnim obuhvatom u 2015.godinipostignut je izuzetno značajan iskorak, uzimajući u obzir da je prije ovog projekta, 2012. godine samo 20% djecebilo obuhvaćenopredškolskim odgojem i obrazovanjem u godini pred polazak u školu.

Ovakav uspjeh rezultat je saradnje svih partnera na projektu, kao i svesrdne pomoći i podrške svih općina Tuzlanskog kantona, koje su pokazale brigu i razumijevanje za potrebe najmlađih, te značaj ulaganja u rani rast i razvoj djece. Zahvaljujući ovom projektu, samo u 2015. godini osposobljeno je 69 učiteljai odgajatelja.

„Kao rezultat navedenih aktivnosti došlo je do velikih pomaka u samom razumijevanju značaja predškolskog odgoja za rani rast i razvoj, ali i povećanja spremnosti svih da aktivno sudjeluju u ovome procesu. Tako je kod građana došlo do značajnog povećanja nivoa svijesti o značaju predškolskog odgoja za rani rast i razvoj, ojačana je uloga predškolskih ustanova i njihov značaj u društvu, a uspostavljena je kvalitetna suradnja između lokalne zajednice, škola i predškolskih ustanova,“ ističe Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK. „Ono što posebice treba istaći je uloga lokalnih vlasti u svim općinama Tuzlanskog kantona, koje su kroz stavke u svojim budžetima osigurale oko 250.000,00 KM za realizaciju ovih aktivnosti,“ naglašava Čiča.

Za realizaciju programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja posebno je bilo važno ulaganje u infrastrukturu koje je omogućilo da u svim lokalnim zajednicama u Tuzlanskom kantonu postoje učionice za podršku unapređenju ranog rasta i razvoja i provedbu predškolskog odgoja i obrazovanja, koje su osposobljene i opremljene isključivo za ove potrebe. Organizacija Save the Children obezbijedila je u 2015. godini namještaj, potrošni materijal, didaktiku i knjižni fond za opremanje na 22 učionice pri područnim i prigradskim školama u Tuzlanskom kantonu sa ciljem pružanja podrške ranom rastu i razvoju djece koja nisu bila obuhvaćena predškolskim odgojem i obrazovanjem. Time je u periodu od 2013. do 2015. godine, kada je projekat implementiran, opremljeno ukupno 83učionice pri područnim i prigradskim osnovnim školama i predškolskim ustanovama, kao i4 centra za rani rast i razvoj (Teočak, Sapna, Čelić i Kalesija, gdje ranije nije postojala nikakva infrastruktura za predškolski odgoj i obrazovanje).

„Vrijednost ulaganja kojim se omogućilo ostvarenje potpunog obuhvata djece predškolskim odgojem i obrazovanjem iznosi oko 550,000 KM u periodu od 2013- 2015.,“ kaže Andrea Žeravčić, direktorica Save the Children. „Sredstva je obezbijedio Save the Children, a uložena su u nabavku potrebne opreme za 83 učionice i 4 centra za rani rast i razvoj, te u obuku 220učitelja i odgajatelja, kao i u dodatne aktivnosti kojima smo pružili podršku našim partnerima s ciljem unapređenja pristupa i kvalitete predškolskog odgoja i obrazovanja u Tuzlanskom kantonu,“ zaključuje Žeravčić.

(RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*