BiH poslala Švicarskoj zahtjev za izručenje Nasera Orića

Ministarstvo pravosuđa BiH u popodnevnim je satima srijede proslijedilo Švicarskoj zahtjev za izručenje Nasera Orića Bosni i Hercegovini.

Pritvor Oriću ističe sutra, kada će biti poznato hoće li završetak ekstradicijskog postupka čekati iza rešetaka, javila je Federalna televizija.

Odbrana Nasera Orića se nada da će sud u Švicarskoj uvažiti njihovu žalbu i Orića pustiti iz pritvora. Ukoliko se to ne desi, ulazi se u klasični ekstradicijski postupak, koji može trajati i do šest mjeseci. Tu je situacija mnogo povoljnija jer kad postoji zahtjev za izručenje, cijeni se mjesto izvršenja i mjesto gdje osumnjičenik živi, pa BiH, prema tome, ima veće šanse, navela je Orićeva advokatica Vasvija Vidović.

Iz Tužilaštva BiH su u dalju proceduru, uputili kompletiranu dokumentaciju i zahtjev za izručenje Bosni i Hercegovini. Dio te dokumentacije iz Ministarstva pravde BiH već je poslan u Švicarsku.

“Dio smo poslali u elektronskoj formi, dio ćemo brzom poštom. Poslat ćemo svu dokumentaciju na vrijeme”, kazao je Nezir Pivić, zamjenik ministra pravde BiH, javila je FTV.

Podsjetimo, Naser Orić, koji je uhapšen u Ženevi 10. juna po potjernici Srbije zbog navodnih ratnih zločina, izjasnio se da odbija izručenje Srbiji, a nakon što zahtjev za izručenje BiH stigne do pravosudnih organa Švicarske, imat će priliku i o tome se izjasniti.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*