Podpredsjednik FBiH u posleti Sindikatu solidarnosti

U radnoj posjeti Sindikatu slodarnosti Tuzla, danas je boravio  potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, a glavna tema razgovora je bila upućivanje Apelacionom Ustavnom sudu Federacije, na ocjenu ustavnosti postojećeg Zakona o stečaju, koju je pravno uobličio Zlatan Begić, profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Tuzli.

Dunović je istakao, da postoje određene odredbe Zakona, koje su protiv ustavne, i koje treba mijenjati, među kojima je i ta, da se radnicima u preduzećima koja su u stečaju, isplati samo osam minimalnih plata. Ukoliko se iskoriste svi domaći pravni lijekovi, i dođe se do Evropskog suda za ljudska prava, mogle bi se ostvariti zakonske obaveze za sve građane- radnike koji dođu u ovu situaciju, rečeno je ovom prilikom.

Inače, prema podacima stečajnih upravnika BiH, u posljednjih desetak godina u stečaj je otišlo oko 1500 firmi, a 30 hiljada firmi ispunjava uslove zu stečaj, upravo zbog toga što je zakonom stvorena mogućnost, da se vlasnici preduzeća godinama bogate, a dugovi na kraju dovedu firmu u stečaj.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*