Meteorolozi predviđaju: Kakva zima očekuje Evropu?

Meteorolozi i stručnjaci Accuweathera donose europsku zimsku prognozu prema kojoj će centralni dio kontinenta, biti na udaru kratkih i snažnih oluja.

Olujne fronte će se kretati sa zapada prema istoku stisnute između hladnog zraka na području Skandinavije i umjerenijeg u blizini Sredozemlja, prenosi novinska agencija Patria.

Najžešće oluje se očekuju na područjima centralne Francuske, sjeverne Španije preko Alpa u istočnu Europu, a nevrijeme bi trebalo poštedjeti zapad Njemačke, sjever Francuske i dobar dio Ujedinjenog Kraljevstva. Prema meteorologu Alanu Reppertu “Ujedinjeno Kraljevstvo i Irska će izbjeći najgore udare oluja i većina olujnih sistema će pratiti put preko Francuske i sjeverne Španije.”

Očekuje se da će ove godine ekstremna hladnoća izostati u dobrom dijelu Europe, uz izuzetak Skandinavije, Irske i Škotske gdje bi moglo biti povremenih razdoblja niskih temperatura ispod dugogodišnjeg prosjeka. Prema prognozi, hladne fronte će u drugom dijelu zimu krenuti prema istoku, kroz Poljsku, Rusiju i baltičke države, pa se najhladniji zimski zrak očekuje u Berlinu, Varšavi i Minsku. U drugom dijelu zime se očekuju i pojačane padavine uzrokovane vlagom na Sredozemlju.

Glavni koridor oluja u zimskoj sezoni uvjetuje prodor atlantskih sistema na sjeveru Španije i jugu Francuske odakle će fronte krenuti istočno prema sjevernoj Italiji i Alpama i nastaviti put sjevernog Balkana i Ukrajine.

Meteorolozi očekuju da će obilni snijeg u drugom dijelu zime padati u Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, sjevernoj Rumuniji i Ukrajini, iako on u nizinama ne bi trebao nadmašiti prošlogodišnje trendove.

Zima bi na Sredozemlju i područjima južnije od centralnog koridora u kojem se očekuju učestale oluje trebala biti blaga. Nadprosječne zimske temperature su najavljene za Portugal, Španiju, Italiju i veći dio Balkanskog poluotoka.

(Vijesti.ba / NAP /RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*