UNICEF: Stopa apsolutnog siromaštva djece u BiH 30 posto

Predstavnik Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) u Bosni i Hercegovini Ajman (Ayman) Abulaban prilikom posjete Sveučilištu u Mostaru izjavio je da 30 posto djece u Bosni i Hercegovini živi u apsolutnom siromaštvu i da se taj broj povećava.

Ajman je posjetio Sveučilište u Mostaru gdje je održao predavanje o misiji i djelovanju UNICEF-a.

Tom prilikom je rekao da je čak 57 posto bh. djece siromašno prema jednom od četiri UNICEF-ova indikatora siromaštva, a prema podacima iz 2011. stopa apsolutnog siromaštva djece u BiH iznosi čak 30,5 posto i ta je brojka u porastu.

UNICEF će pružati svesrdnu podršku domaćim vlastima na realizaciji Akcijskog plana za djecu 2015-2018, koji je ove godine usvojilo Vijeće ministara BiH, a koji, između ostalog, predviđa socijalnu inkluziju najranjivijih grupa, poput djece i obitelji s invaliditetom, djece pripadnika manjinskih grupa, posebno romske djece, te djece iz siromašnih zajednica, najavio je predstavnik UNICEF-a u BiH.

Ciljeve održivog razvoja usvojilo i Predsjedništvo BiH
Abulaban je sa studentima i profesorima razgovarao i o globalnim ciljevima održivog razvoja, koje su Ujedinjeni narodi nedavno usvojili kao plan djelovanja do 2030. godine.

“U okviru ciljeva održivog razvoja koji su potpisali svi lideri svijeta, uključujući i Predsjedništvo BiH, predviđeno je smanjenje siromaštva, bolje obrazovanje i zdravstvena zaštita, zaštita okoliša, veća pravičnost među državama i među ljudima, kao i njihova bolja međusobna saradnja”, kazao je Abulaban.

Prije predavanja UNICEF i Sveučilište u Mostaru potpisali su memorandum o razumijevanju, a po Abulabanovim riječima, taj bi memorandum trebao da unaprijedi obrazovanje i istraživanja u čijem su fokusu dobrobit i prava djece.

(BHRT/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.