Švedska prva u svijetu izbacuje keš

Švedska pretenduje da bude prva zemlja na svijetu koja je svoje građane gurnula u fascinantan eksperiment – izbacivanje novca.

Kao prva u Evropi uvela je novčanice u službenu upotrebu, Švedska je sada na putu da postane prva država svijeta, koja će iz upotrebe izbaciti novac.

Odluka švedskih banaka da zabrane plaćanje gotovinom kao i ukidanje bankomata u ruralnim predjelima izazvalo je ogorčenje građana.
Banke prijavljuju i policiji građane koji ne poštuju njihova pravila i koriste se velikim količinama gotovine.
“Pojedini građani čuvaju keš u mikrotalasnim pećnicama jer ga banke ne prihvataju”, izjavio je bivši šef policije u Švedskoj.

Prema pisanju medija, Švedska bi uskoro mogla potpuno da zabrani plaćanja gotovinom, jer nastoji da uvede plaćanje isključivo elektronskim putem.
Manje novca znači i manje oružanih pljački. Manje novca u opticaju ujedno je i pomoć državnoj blagajni jer se porezi utaje znatno lakše ako se usluge i robe plaćaju bez elektronskog traga. Zbog svega toga banke u toj zemlji policiji prijavljuju građane koji koriste velike količine gotovine jer sumnjaju da je riječ o teroristima ili kriminalcima.

Ponašanje banaka izazvalo je veliko ogorčenje kod starijih Šveđana, jer su u ruralnim krajevima uklonjeni bankomati.
Ima građana koji su nezadovoljni jer smatraju da u slučaju finansijske krize neće moći da povuku novac iz banaka, što znači da moraju da ga ili troše ili ostave bankama na raspolaganju.

(b92)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*