Nova 2016. dočekana širom BiH

Hiljade Sarajlija i turista Novu 2016. godinu je dočekalo na “Trgu djece Sarajeva” uz vatromet i raznovrstan muzičko-zabavni program. Nakon slavlja, sarajevsko jutro  su obilježile puste ulice sa tek po nekim prolaznikom.

Nova godina u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu uglavnom zbog loše ekonomske situacije građani su dočekali u svojim kućama. Oni nešto imućniji odlučili su se za ugostiteljske objekte, a manji broj izabrao je da noć u kojoj smo prešli u 2016.godinu provede u domaćim i stranim turističkim ventrima. U Zenici kao i većini drugih gradova u ovom dijelu Bosne i Hercegovine nije bilo organiziranog javnog dočeka nove godine. Jedna od rijetkih sredina koja se odlučila da tako obilježi početak 2016.godine bio je Kakanj, gdje se na glavnom gradskom trgu okupilo više od 5 000 ljudi. Atmosrefa je bila odlična za što su se pobrinuli lokalni muzičari, a sve je na kraju bilo začinjeno i velikim vatrometom.

Novogodišnje slavlje u Tuzli je proteklo uz uobičajenu upotrebu svih vsta pirotehničkih sredstava. Najveselije je bilo na trgu “Slobode” gdje su gradske vlasti doček Nove godine priredile  na otvorenom. Svečano je  bilo u brojnim ugostitelsjkim objektima kao u Motelu “Rudar” . Slavlje je proteklo bez problema, za što su se u nešto većem brrju pobrinuli pripadnici policije. Želje za Novu 2016, uobičajene, za više posla, zdravlja i ljubavi.

Pod pokroviteljstvom Grada  Bihaća, bihaćki Kulturni centar je  organizirao doček Nove godine na Gradskom trgu. Bišćani su 2016-u dočekali uz muzičare iz Bihaća, a posljednje sekunde stare godine odbrojavao je zajedno sa svojim sugrađanima gradonačelnik Emdžad Galijašević. Novu godinu na otvorenom dočekao je tek manji broj Bišćana, dok je  većina to učinila u toplini svoga doma, sa članovima obitelji i prijateljima. Oni koji su to sebi mogli priuštiti 2015. su ispratili izvan granica BiH,  prvenstveno na obalama Jadranskog mora u susjednoj Hrvatskoj. U MUP-u Unsko-sanskog kantona kažu da je novogodišnja noć u Bihaću  prošla mirno i bez većih intervencija.

Novogodišnja noć u Mostaru je protekla mirno. Budući nije bilo organiziranoga dočeka na otvorenome, mostarci su 2016. dočekali na zabavama u restoranima i kafićima. Dežurne ekipe hitne službe zabilježile su tek manje intervencije zbog alkoholiziranosti i nestručne uporabe pirotehnike. I za policiju noć je bila mirna, a registrirano je tek nekoliko lakših prometnih nezgoda i narušavanja javnog reda i mira.

Uz muziku i dobro raspoloženje, mnogi Banjalučani i gosti Novu godinu su dočekali na Trgu Krajine, uz raznovrstan zabavni program i tradicionalni vatromet.Uprkos niskim temperaturama Banjalučani su se dobro zabavljali uz domaće muzičare i vino, a dežurne policijske službe nisu zabilježile incidentne situacije. Mnogi su Novu godinu dočekali i u banjalučkim kafićima, restoranima i hotelima, te u kućnoj atmosferi.Svi od nove godine uglavnom očekuju puno zdravlja i novca.

(Federalna.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*