Završeno ročište za određivanje jednomjesečnog pritvora Fahrudinu Radončiću – Odluka suda sutra!

U Sudu BiH završeno je ročište o određivanju jednomjesečnog pritvora predsjedniku Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudinu Radončiću kojeg Tužilaštvo BiH tereti za ometanje rada pravosuđa.  Također, Tužiteljstvo ga tereti za udruživanje radi činjenja kaznenog djela i obećavanja nezakonite nagrade ili koristi. Sud će odluku donijeti sutra.

Tužitelj je  iščitao presretnute telefonske razgovore Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman u kojima, kako tvrdi, postoji osnovana sumnja da su navedeni radili na ometanju istrage zastrašujući Azru Sarić, svjedokinju u sudskom procesu koji se vodi u Prištini protiv Nasera Keljmendija.

Materijal koji je tužitelj iščitao sastoji se od 120 stranica zbog čega je sutkinja zatražila skraćivanje. Ali, tužitelj je istaknuo kako je potrebno pročitati sve telefonske razgovore. U tim razgovorima pominju se imena nekoliko osoba, između ostalih jednog uposlenika SIPA-e, jednog uposlenika Granične policije, jednog vlasnika medija i jednog uposlenika ambasade SAD u BiH.

Odbrana Fahrudina Radončića i dalje tvrdi da se radi o politički montiranom procesu i odbacuje sve navode tužioca.

Prijedlog pritvora upućen je zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te počiniti novo kazneno djelo ili završiti započeto.

Postupajući tužitelj zajedno sa svojim timom suradnika i savjetnika, nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu.

Postupak koji se vodi u potpunosti je usklađen sa naredbama o pokretanju i proširenju istrage i procesne radnje se poduzimaju onim propisanim redoslijedom, a postupajući tužitelj je ovlašten da rukovodi istragom, nadzire rad ovlaštenih službenih osoba, koordinira istragom i postupa u skladu sa zakonskim ovlastima u cijelom toku istrage.

Radončić, koji je saslušan i u SIPA-i, u startu je negirao sve navode koji mu se stavljaju na teret i bilo kakvo ometanje rada pravosuđa.

Postupajući prema nalogu Tužiteljstva BiH, policijski službenici SIPA-e prije dva dana su uhapsili predsjednika SBB-a i bivšeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, koji je osumnjičen za kazneno djelo ometanje rada pravosuđa.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*