Saopćenje Vlade TK :Sve svoje obaveze prema Narodnoj kuhini Vlada TK je uvijek ispunjavala

Narodnu kuhinju „Imaret“, kojom upravlja Humanitarna organizacija „Merhamet“ Vlada Tuzlanskog kantona pomaže konstantno već 20-tak godina. Samo u 2015. godinu za finansiranje Narodne kuhinje Vlada je, iako to nije zakonska obaveza, u Budžetu planirala 315.000 KM. Odluka o dodjeli ovih sredstava donesena ja 17. decembra 2015. godine, a već 8. januara Vlada je Narodnoj kuhinji „Imaret“ uplatila 50.000 KM. Dodijeljena sredstva sigurno će, kao i svaki puta do sada, biti realizirana ali u skladu sa dinamikom ostvarivanja prihoda u Budžetu TK.

Vlada je prethodno, tokom 2015. godine, za potrebe rada Kuhinje uplatila 80.413,32 KM, čime su izmirene sve prethodne odluke Vlade o dodjeli sredstava za ove namjene.

Napominjemo da Vlada sve ove godine Kuhinju finansira kao dodatni vid socijalne pomoći, pored svih drugih socijalnih davanja i projekata koji se realiziraju kroz aktivnosti Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak, te da finansiranje „Imareta“ za Vladu Tuzlanskog kantona nije zakonska obaveza. Za provedbu programa i projekata socijalne zaštite, koji su zakonske obaveze, svake godine kantonalna Vlada u budžetima planira više od 30 milion KM, čemu se svake godine dodaje oko 300.000 KM, koje zbog socijalne osjetljivosti, bez zakonske obaveze, Vlada izdvaja za potrebe Narodne kuhinje „Imaret“.

U skladu sa svojom dosadašnjom praksom Merhamet je pomoć Narodne kuhinje „Imaret“ dijelio u samo 4 općine, na osnovu čega je indikativno da osoba u stanju socijalne potrebe ima samo u Tuzli, Kalesiji, Lukacu i Gračanici. S tim u vezi postavljamo pitanje, šta je sa ostalim općinama u Tuzlanskom kantonu?

Ističeno da Vlada Tuzlanskog kantona i dalje planira podržavati rad kuhinje „Imaret“ i ovaj vid socijalne pomoći, ali poziva predstavnike HO „Merhamet“ da se u svom humanitarnom radu ne oslanjaju samo na jedan stalan izvor prihoda, te da pokušaju iznaći i druge izvore finansiranja.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*