PSBiH: Predstavnički dom o izmjenama Izbornog zakona

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatraće na današnjoj sjednici Prijedlog izvještaja o radu Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH.
Postignuta je saglasnost o 32 amandmana na Izborni zakon od kojih je većina tehničke prirode, te o devet amandmana na Zakon o finansiranju političkih partija.

Predložene izmjene odnose se i na podizanje unutarstranačkog cenzusa za osvajanje mandata na stranačkoj listi na opštinskim izborima na 15 odsto, a na 30 odsto na opštim izborima, te na nešto drugačije definisanu polnu strukturu kandidatskih lista.

Kod zastupljenosti polova, ostao je sadašnji limit od 40 odsto manje zastupljenog pola, ali je uvedena obaveza da se među prva tri imena na listi mora naći i jedno iz reda manje zastupljenog pola.

Na sjednici će biti razmatran i Prijedlog zakona o Ombudsmanu za ljudska prava BiH s ciljem njegovog harmonizovanja s Pariskim principima, te preporukama Komiteta UN i Savjeta Evrope.

Novim zakonom o ombudsmanu naglašava se nezavisnost ove institucije, te se posebno zabranjuje svaki oblik uticaja na njen rad, unapređuje efektivnost ombudsmana u zaštiti i promociji ljudskih prava, kao i mehanizma za prevenciju i sprečavanje torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka.

Sjedište institucije Ombudsmana je u Banjaluci, a ima kancelarije u Mostaru, Sarajevu i Brčko distriktu, a prema potrebi može ih osnovati i u drugim mjestima u BiH, navodi se u Prijedlogu zakona.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH kojim se potpunije definišu pojedina zakonska rješenja koja u postojećem zakonu nisu adekvatno uređena.

Izmjenama i dopunama Zakona, između ostalog, uvodi se i definiše pojam “kandidati na obuci” kao kategorija lica na službi u Oružanim snagama, fleksibilnije uređuje procedura izbora i postavljenja oficira na mjesto komandanta puka, preciznije se propisuju uslovi za unapređenje, te sticanje uslova za penziju.

Pred poslanicima će biti i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odlikovanjima BiH kojim se predviđa uvođenje ordena srebrnog grba sa mačevima koji bi bio dodjeljivan vojnim licima iz BiH za ispoljenu hrabrost i požrtvovanje u pružanju pomoći u prirodnim, tehničkim i drugim katastrofama.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije koji je potreban u procesu usklađivanja s pravnom tekovinom EU.

Izmjenama i dopunama Zakona, u skladu s odgovarajućim direktivama Vijeća EU, dopunjava se zabrana diskriminacije u BiH i po osnovu dobi i invaliditeta, te definiše uznemiravanje kao oblik diskriminacije.

Poslanici će raspravljati i o principima Prijedloga zakona o kontroli spoljnotrgovinskog prometa robe dvojne namjene, Prijedloga zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, te Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH.

Pred poslanicima će se naći i principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prevozu.

Na dnevnom redu je i izvještaj o realizaciji Revidirane strategije BiH za sprovođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je podnosilac Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Predmet rasprave biće i Izvještaj o radu Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2015. godinu, najavljeno je iz Parlamenta BiH .

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*