Najveće uzadnice BiH na OI nastupaju sutra

Sutra na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru očekuju nas nastupi naših glavnih uzdanica Amela Tuke i Larise Cerić, a pored njih će nastupiti i mladi plivač Mihajlo Čeprkalo, piše novinska agencija Patria.

Tuka će u kvalifikacionoj utrci na 800 metara nastupiti u 15 sati i 10 minuta kada će upisati i debitantski nastup na Olimpijskim igrama.

Zajedno s Tukom u grupi će biti Boris Berian (SAD), Žan Rudolf (Slovenija), Kleberson Davide (Brazil), Ayanleh Souleiman (Džibuti), Antoine Cakeme (Burundi), Musa Hajdari (Kosovo) i Kipchichir Abraham Rotich (Bahrein).

Konkurenciju Tuki pravit će mnogo dobrih takmičara, a u najuži krug spadaju aktuelni olimpijski i svjetski šampion Kenijac David Rudisha, zatim Poljaci Adam Kszcot i Marcin Lewandowski i Nijel Amos iz Bocvane. Tu su, među ostalim, i Ferguson Cheruiyot Rotich iz Kenije te Pierre-Ambroise Bosse iz Francuske. Mnogi smatraju da ulazak Tuke u finale bi bio veliki uspjeh.

Inače, u finale ulazi samo najboljih osam. To su najbolji takmičari na svijetu koji imaju vremena od 1:43:00 do 1:44:00. Svi oni mogu do finala, a među njima je svakako i naš Amel Tuka.

Velika je stvar i ulazak u finale zato što postoje tri polufinalne utrke gdje po dvije najbolje osobe ulaze u finale plus dva trkača sa najboljim vremenom.

Gianni Ghidini, trener našeg najboljeg atletičara Amela Tuke kaže da se Amel dobro pripremio i misli da može proći.

Ali, ovo su Olimpijske igre i svi su se maksimalno pripremili – poručuje trener Amela Tuke te dodaje da je bitno imati energiju i motivaciju za nastavak borbe te pripremiti pravu taktiku kojom se može nadjačati protivnik.

Najbolja sportašica Bosne i Hercegovine posljednjih nekoliko godina džudistkinja Larisa Cerić uz atletičara Tuku, najveća je nada BiH kada je u pitanju rezultat u Brazilu. Ona također nastupa sutra u 16 sati i 15 minuta.

Najveći favorit u njenoj kategoriji je Kubanka Idalys Ortiz, olimpijska pobjednica iz Londona 2012. godine.

Larisa je više puta isticala da što se nje tiče, sve je moguće, a nada se medalji. Dvadeset petogodišnja Travničanka, članica Judo kluba Nippon iz Sarajeva, spremno očekuje nastup u kategoriji više od 78 kg u konkurenciji 17 takmičarki.

– Svi žele medalju, ali uzeće je onaj ko bude imao svoj dan, nadam da ću ja imati taj dan. Želim da napravim što bolji rezultat  ne samo radi sebe, porodice i prijatelja, već zbog moje Bosne i Hercegovine – kazala je Cerić.

Na startu turnira Cerić će se boriti protiv Tunižanke Nihel Cheikh Rouhou, trostruke prvakinje Afrike. Istu protivnicu bh. džudistkinja pobijedila je prije dva mjeseca na kvalifikacionom turniru u meksičkoj Guadalajari u borbi za treće mjesto.

U slučaju da prođe prvu prepreku, Cerić će se u 2. kolu  najvjerovatnije boriti protiv dvostruke evropske prvakinje – Francuskinje  Emilie Andeol, koja se u 1. kolu sastaje s Meksikankom Vanessom Zambotti.

(Patria)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*