Postignut dogovor o učešću turskih zračnih snaga u operaciji u Mosulu

Ministar odbrane Republike Turske Fikri Isik izjavio je kako je Turska postigla dogovor s koalicijskim snagama o učešću turskih zračnih snaga u operaciji oslobađanja iračkog Mosula od terorista ISIS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Isik je danas prisustvovao sastanku ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope (SEDM) koji je održan u sjedištu Komande italijanskih kopnenih snaga, a nakon tog sastanka je posjetio tursku ambasadu u Rimu i tom prilikom se obratio prisutnim novinarima.

Na upit novinara hoće li turske snage učestvovati u operaciji oslobađanja Mosula, resorni turski ministar Isik je kazao da je postignut dogovor s koalicijskim snagama da turske zračne snage učestvuju u toj borbi protiv ISIS-a.

Uskoro će u Parizu biti organiziran međunarodni skup o situaciji u Mosulu, a i Turska je jedna od pozvanih zemalja da učestvuje na tom sastanu.

Ministar Isik danas je kazao kako je taj poziv očekivan i opravdan, jer je posve prirodno da Turska učestvuje na sastancima na kojima se govori o situaciji u Mosulu.

“Nemoguće je bez prisustva Turske donositi odluke o budućnosti Mosula”, poručio je Isik.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*