Sarajevo: Seminar o unapređenju položaja starijih osoba u BiH

Seminar o unapređenju položaja starijih osoba u Bosni i Hercegovini, koji organizira Populacijski fond UN-a (UNFPA) u saradnji s Odjeljenjem za ekonomske i društvene poslove Sekretarijata UN-a (UNDESA), bit će održan danas u Sarajevu.

Cilj seminara je informiranje učesnika o Madridskom međunarodnom akcionom planu o starenju, koji predstavlja širok okvir za kreiranje politika za unapređenje položaja starijih osoba u društvu, kao i njihov doprinos ekonomskim i socijalnim razvojnim procesima.

Kako je najavljeno, učesnicima će se obratiti međunarodni stručnjak za pitanja starenja stanovništva dr. Alexandre Sidorenko, s ciljem skretanja pažnje na važnost uzimanja u obzir demografskih promjena prilikom izrade razvojnih politika i strategija u Bosni i Hercegovini, a posebno sa stanovišta izrade socijalnih politika za starije osobe.

Pomoćnica direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH dr. Aida Ramić predstavit će izvještaj o utjecaju Centara za zdravo starenje na starije osobe.

Bit će otvorena i prigodna izložba fotografija, koja pokazuje uslove u kojima žive starije osobe u našoj zemlji.

Seminar će okupiti predstavnike ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, ministarstva za rad i socijalnu politiku Federacije BiH,  ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, entitetskih zavoda za statistiku i Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, kao i predstavnike Vijeća ministara i entitetskih vlada i institucija te međunarodnih organizacija i nevladinih organizacija, saopćeno je iz UNFPA.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*