Ogromno klizište na rijeci Ribnici, akumulacija vode raste

Klizište koje se prije nekoliko dana pokrenulo na odlagalištu jalovine na površinskom kopu Vrtlište u Rudniku mrkog uglja Kakanj i protekle noći je bilo aktivno, a akumulacija u rijeci Ribnica uzrokovana pokretanjem tla je u porastu. Na vanrednoj sjednici uprave Rudnika zaključeno je da ova situacija, ali i sanacija klizišta koja tek slijedi prevazilazi mogućnosti ovog preduzeća zbog čega je nephodna pomoć releventnih državnih institucija i vladajućeg društva Elektroprivrede BiH.

U protekla 24 sata zabilježeno je novo pokretanje klizišta na površinskom kopu Vrtlište. Procjenjuje se da je fronta klizišta, koje je, doslovno, pregradilo rijeku Ribnicu, dužine oko 700 metara s visinom između 10 i 18 metara. Porast nivoa vode u ovoj akumulaciji je najozbiljniji problem, a uprava Rudnika je odustala od probijanja kanala za pražnjenje akumulacije i odlučila intervenirati specijalnim pumpama.

“Za nekoliko dana očekujemo da ćemo instalisati pumpu visokog protoka, koja može pumpati oko 3.000 litara u sekundi i osigurati protok iz jezera u dužini od oko 700 metara preko zone deponovanog materijala u korito. Time ćemo održavati nivo”, navodi Kasim Alajbegović, direktor Rudnika Kakanj.

Screenshot_42

Istovremeno, intenzivno rade i na izgradnji takozvanog brzotoka, odnosno, poveznice između hidrotehničkog tunela Ribnica i rijeke Bosne. U protekla 24 sata riješen je problem putne blokade prema naseljima uzvodno uz rijeku Ribnicu, mještani tog područja koriste industrijski put kroz  površinski kop. Oni kao i mještani Donjeg Kaknja, naselja nizvodno od klizišta strahuju od plavnog vala iz akumulacije i zbog svega što se događa trajno rješenje vide u iseljavanju.

„Trenutno ne vidimo izlaz iz ovoga i mislim da je upitna opstojnost samog sela Mramora“, ističe Muamer Husika, predsjednik Savjeta MZ Mramor.

“Možda je najjeftinije za rudnik da plati iseljenje mještana. Ono para što su uložili u sanaciju mogli su dosad isplatiti ove ljude i iseliti ih”, dodaje Idriz Čizmić, predsjednik MZ Donji Kakanj.

Screenshot_45

U Rudniku je u stalnom zasjedanju Štab za spašavanje, a na vanrednoj sjednici Uprave, pored ostalog, zaključeno je: “Svi ovi događaji i zahtjevi prevazilaze mogućnosti Rudnika Kakanj. Sačinili smo informaciju koja će biti upućena Elektroprivredi, koja je vladajuće društvo i vlasnik rudnika Kakanj i onda da u saradnji s EP-om i šire da možemo odgoivoriti ovom zadatku”, navodi Alajbegović.

Poruku slične sadržine uputili su i iz Kantonalne uprave civilne zaštite, nakon obilaska terena i razgovora sa mještanima i  rukovodstvom kakanjskog Rudnika.

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*