Mogherini o posjeti zemljama zapadnog Balkana

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izvijestit će evropske ministre o posjetama Bosni i Hercegovini, Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji.

U Briselu se održava sastanak Vijeća za vanjske poslove, na kojem će se okupiti ministri vanjskih poslova zemalja članica te ministri odbrane. Vijeće će, između ostalog, razgovarati o migracijama te o stanju na zapadnom Balkanu. Visoka predstavnica EU-a izvijestit će ministre o posjeti zemljama zapadnog Balkana.

Situacija na zapadnom Balkanu je napeta i izložena izazovima na unutrašnjem, regionalnom i globalnom planu, zbog čega je potrebna snažna i uvjerljiva podrška EU integraciji ovog regiona, rekla je novinarima u Briselu visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU Federica Mogherini uoči zasjedanja ministara vanjskih poslova i odbrane EU.

Mogerini je navela da će u četvrtak, 9. marta, o upravo završenoj posjeti zapadnom Balkanu informisati šefove diplomatija i lidere EU – da je situacija “izložena izazovima na unutrašnjem planu, regionalno, kao i globalno”.

“Međutim, to je region koji u sebi ima sposobnost i snagu da se održi, te da kredibilitet EU tu bude osvjedočeno prisutan”, poručila je Mogherini.

Ona je istakla da danas očekuje da ministri, a u narednim danima i lideri EU, iskažu snažnu i jasnu opredijeljenost zapadnom Balkanu u smislu ubjedljive perspektive za evropsku integraciju.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*