Nakon što je Erdogan uvrijedio Njemačku, stigao odgovor Angele Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da apsolutno nema opravdanja za to što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan uporedio zabranu nekih političkih skupova u Njemačkoj sa nacističkom praksom.

Ona je rekla da Erdoganovi komentari samo “trivijalizuju i iskorištavaju nepojmljive patnje žrtava nacističkih zločina protiv čovječnosti”, prenosi Reuters.

Merkel je priznala da postoje duboke nesuglasice između Berlina i Ankare po pitanju slobode štampe i hapšenja Njemačko-turskog novinara Denisa Јudžela.

Ipak, kako je istakla, Njemačka ostaje posvećena poštovanju svoje slobode štampe, okupljanja i izražavanja.

Merkel je dodala da će Njemačka i dalje dozvoljavati turskim političarima da u toj zemlji vode kampanju za referendum o ustavu, pod uslovom da njihove posjete budu transparentno i blagovremeno najavljene i da budu u skladu sa njemačkim zakonima.

Njemačke vlasti su prošle nedjelje zabranile sastanke u dva grada, u kojima je Erdogan namjeravao da prikupi podršku milion i po ljudi na referendumu koji je zakazan za april, a na kome se odlučuje o proširenju predsjedničkih ovlaštenja, prenosi Blic.

Erdogan je tim povodom u Istanbulu poručio da Njemačka nema dodirnih tačaka sa demokratijom i da su odluke o zabrani skupova “ravne nacističkom periodu”.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*